Sadarbības ar vecakiem nozīme bērnu runas attīstības veicinašanā - Abasova, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2018)
Kvalifikācijas darba tēma ir “Sadarbības ar vecakiem nozīme bērnu runas attīstības veicinašanā”. Kvalifikācijas darba oriģinālvaloda ir krievu. Darbs sastāv no ievada, divām galvenajām nodaļām, secinājumiem, ieteikumiem un literatūras saraksta. Darba pirmā daļa autore ir teorētiski analizējusi runas attīstības pirmsskolas vecuma bērniem būtiskākos aspektus. Autore ir pētījusi runas attīstības galvenās problēmas un runas attīstības līmeņa paaugstināšanas metodes bērniem. Šajā nodaļā ir analizēta sadarbības ar vecākiem nozīme bērnu runas attīstības veicināšanā. Otrajā daļā galvenā uzmanība tiek pievērsta sadarbības ar vecākiem nozīmes izpētīšanai konkrētas bērnu grupas runas attīstības veicināšanā. Tika veikts apjomīgs empīrisks pētījums, kura laikā tika novērtēts bērnu runas attīstības līmenis sešos kritērijos pētījuma sākumā, tika veikta vecāku aptauja, kas atspoguļoja pedagoģiskā eksperimenta aktualitāti, vecāku gatavību iesaistīties pedagoģiskā eksperimentā un ģimenes aktivitāšu paradumus ikdienā bērnu runas attīstības sekmēšanā. Autore izstrādāja, ieviesa un aprobēja programmu-metodoloģijas kopumu 8 nedēļām gan darbam PII bērnu runas attīstības veicināšanā, gan sadarbībai ar vecākiem. Pētījuma noslēgumā tika analizēta bērnu runas attīstības dinamika pētījuma periodā un pētītas izstrādātās metodoloģijas priekšrocības un iespējamie trūkumi. Atkārtotā vecāku anketēšana un bērnu runas attīstības novērtēšanas rezultāti apstiprināja pedagogu sadarbības ar vecākiem nozīmi bērnu runas attīstības sekmēšanā. Autores izstrādātā metodoloģijas sadarbībai ar vecākiem ir izmantojama un rekomendējama pedagogiem savas profesionālās darbības uzlaboošanā.

The qualification paper topic is “The importance of co-operation with parents children's speech development”. The original language of the qualification paper is Russian. The work consists of an introduction, two main sections, conclusions, recommendations and a list of references. Qualification paper author in the first part of the research has theoretically analyzed the key aspects of speech development for pre-school children. The author has studied the main problems of speech development and methods of improving speech development for children. The chapter also analyzes the role of collaboration with parents in promoting the development of children's speech. The second part focuses on the study of collaboration with parents in a contribution to the development of a speech in a particular children's group. A large-scale empirical study was carried out, during which development of children's speech, was assessed in six criteria. At the beginning of the study, was conducted a survey for parents, with this reflecting the topicality of the pedagogical experiment, parents' readiness to engage in a pedagogical experiment and family practice habits in everyday life in contributing the development of children's speech. The author developed, implemented and approbated a program, set of methodologies, intended for 8 weeks on promoting pre-school children's speech development, and for co-operation with parents. At the end of the research was analyzed the dynamics of children's speech development during the research period, as well as the advantages and potential disadvantages of the developed methodology. The repeated questionnaires for parents and the assessment of the children's developmental speech confirmed the importance of co-operation of pedagogues with parents in promoting children's speech development. The author's methodology for working with parents is useful and recommended for educators in improving their professional activities.
The importance of co-operation with parents children's speech development
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; runas attīstība; sadarbība ar vecākiem; runas attīstību veicinošie faktori; runas attīstību kavējošie faktori