Psihopātijas līmenis policistiem ar dažādu izdienas ilgumu. - Krjanins, Aigars (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darba pētījuma mērķis ir noskaidrot vai pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības psihopātijas līmeņa izteiktībā starp policistu grupām atkarībā no izdienas ilguma? Lai atbildētu uz pētījuma jautājumu atkarībā no respondentu izdienas ilguma tika izveidotas divas policistu grupas: grupa ar izdienas ilgumu virs 5 gadiem (n=15) un grupa ar izdienas ilgumu zem 5 gadiem (n=15). Grupas ar izdienas ilgumu virs 5 gadiem raksturotāji: 15 policisti – vīrieši, vecumā no 24 līdz 52 gadiem. Vidējais vecums 32,47 gadi (SD = 7,74), vidējā izdiena 10,37 gadi (SD = 4,39). Grupas ar izdienas ilgumu zem 5 gadiem raksturotāji: 15 policisti - vīrieši, vecumā no 21 līdz 49 gadiem. Vidējais vecums 27,87 gadi (SD = 8,48), vidējā izdiena 2,65 gadi (SD = 1,22). Kopējais izlases vidējais vecums: 30,17 gadi (SD = 8,31). Abas izlases tika pielīdzinātas pēc izglītības un vecuma. Psihopātijas līmeņa noteikšanai tika izmantota Roberta Heira Psihopātijas aptaujas – pārstrādātā varianta otrais izdevums (PCL-R). Latviski pārtulkojuši: Mg. psych. E. Strika, Asoc. prof. M. Raščevska, Dr.psych. A. Putniņš. Pētījumā tika pierādīts, ka policistiem ar izdienas ilgumu virs 5 gadiem ir augstāki rezultāti Interpersonālajā skalā, Afektīvajā skalā, Interpersonālajā/Afektīvajā faktorā un kopējā ballē, jeb psihopātijas līmenī salīdzinot ar policistiem, kuriem izdienas ilgums nepārsniedz 5 gadus. Praktiskā nozīme – PCL-R metode var palīdzēt izslēgt darba kandidātus ar tendenci uz korumpētību, varmācību un citām pretlikumīgām darbībām. Kā arī kopā ar citām atlases metodēm spēs parādīt vai kandidāts ir piemērots darbam paaugstināta riska un emocionālās slodzes apstākļos vai arī kāda cita veida darbam policijā.

Aim of this study is to establish are there statistically significant differences in level of psychopathy between groups of police officers based on their term of service? To answer to research question two groups were created based on respondent term of service: group with term of service under 5 years (n=15) and group with term of service above 5 years (n=15). Characteristics for group with term of service above 5 years: 15 police officers – males, aged from 24 to 52 years. Average age 32,47 years (SD = 7,74), average term of service 10,37 years (SD = 4,39). Characteristics for group with term of service under 5 years: 15 police officers – males, aged from 21 to 49 years. Average age 27,87 years (SD = 8,48), average term of service 2,65 years (SD = 1,22). Average age of sample: 30,17 years (SD = 8,31). Both groups were equalized based on education and age. To assess level of psychopathy Psychopathy Checklist Revised (PCL-R) by Robert Hare was used. It was translated to Latvian by: Mg. psych. E. Strika, Asoc. prof. M. Raščevska, Dr.psych. A. Putniņš. In this study was proven that police officers with term of service above 5 years have higher scores in Interpersonal facet, Affective facet, Interpersonal/Affective factor and Total score comparing to police officers, with term of service below 5 years. Practical use: PCL-R can help to screen for recruits with tendency to corruptibility, violence and other illegitimate activity. And together with other tests will be able to show candidate is suited to work in conditions of elevated risk and emotional stress.
Level of Psychopathy for Policmen with Different Terms of Service.
Keywords: Psiholoģija