Konfuciānisma elementi mūsdienu Dienvidkorejas etiķetē - Kārkliņa, Simona (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma “Konfuciānisma elementi mūsdienu Dienvidkorejas etiķetē” tika izvēlēta, pamatojoties uz aktualitāti. Šī tēma ir ļoti aktuāla ikvienam, kurš plāno doties uz Koreju strādāt, dzīvot, mācīties vai ceļot, jo daudzās dzīves sfērās ir jāsaskaras ar etiķeti. Ārzemniekiem nav īstas izpratnes par to, kāda dienvidkorejiešu etiķete ir mūsdienās, jo tajā vēl joprojām, ir saglabājušies konfuciāniskie elementi. Bakalaura darbs ir 47 lappuses garš un sastāv no 3 nodaļām ar 2-4 apakšnodaļām katrā. Darba mērķis un uzdevums bija iepazīstināt uz konfuciāniski balstītām uzvedības normām Korejā, skarot vairākas dzīves sfēras, tādas kā ģimene, darbs, sabiedrība, valoda, izglītība. Noskaidrot kādas vēsturiski konfuciāniskās iezīmes un elementi etiķetē ir saglabājušies, un kādi ir transformējušies mūsdienās.. Veicot darbu, tika secināts, ka konfuciāniskie elementi ir saglabājušies vairākās dzīves sfērās, darbā, ģimenē, sabiedrībā, izglītībā un valodā. Viens no galvenajiem elementiem, kas bija centieni veikt harmonisku sabiedrību, noveda pie lomu sadalījuma, paklausību autoritātēm un individuālo interešu apspiešanu. Arvien vairāk cilvēku aiziet no savām tradicionālām konfuciāniskām vērtībām un cenšas tās adaptēt mūsdienu reālijām. Vismazāk mūsdienās ir mainījušies senču rituāli, kas tika veikti konfuciāniskā stilā, lai gan arī mūsdienās šie rituāli piedzīvo vienkāršojumus.

The topic of the bachelor's thesis "Elements of Confucianism in the etiquette of modern South Korea" was chosen based on topicality. This topic is very relevant for anyone planning to go to Korea to work, live, study or travel, as many areas of life have to deal with etiquette. Foreigners do not have a real understanding of what the South Korean etiquette is like today, because it still has Confucian elements. The bachelor's thesis is 47 pages long and consists of 3 chapters with 2-4 subsections each. The aim and task of the work was to introduce Confucian-based norms of behavior in Korea, touching on several spheres of life, such as family, work, society, language, education. Find out what historical confucian features and elements in etiquette have survived and what have transformed today. During the work, it was concluded that the Confucian elements have been preserved in several spheres of life, work, family, society, education and language. One of the key elements in the quest for a harmonious society was the division of roles, obedience to authorities and the suppression of individual interests. More and more people are moving away from their traditional Confucian values and trying to adapt them to today's realities. The rituals of the ancestors, which were performed in the Confucian style, have changed the least today, although these rituals are still experiencing simplifications.
Elements of Confucianism in the Etiquette of Modern South Korea
Keywords: Āzijas studijas; etiķete; Dienvidkoreja; konfuciānisms; sabiedrība; darbs