Vizuāli emocionālo stimulu ietekme uz garozas izsaukto potenciālu parametriem - Baltkalne, Mariona (Latvijas Universitāte, 2009)
Psihofizioloģiska rakstura pētījumi vienlaicīgi skar divu zinātnes nozaru interesējošus jautājumus, jo tie aplūko psiholoģiskas izcelsmes faktoru ietekmi uz cilvēka fizioloģiskām funkcijām. Bakalaura darbam par mērķi izvirzīta psihoemocionālas slodzes (attēlu) ietekmes novērošana dažādos galvas smadzeņu rajonos un pēc atkārtotas šādu attēlu demonstrēšanas. Darbā izmantota psiholoģiska un fizioloģiska satura metodika – vispārējā psihoemocionālā stāvokļa tests, temperamenta noteikšana, emocionālu attēlu novērtēšana trīs dimensijās atkarībā no to izraisītām sajūtām un redzes izsaukto potenciālu reģistrēšana. Pētījumā iegūtie rezultāti liecina, ka negatīvas kategorijas attēli spēj izraisīt spēcīgāku primāro atbildes reakciju smadzeņu garozas kreisās puslodes redzes zonā, turpretim neitrāli attēli rada lielāku sekundāro reakciju labās puslodes redzes zonā. Šādas izteiktas atšķirības pusložu starpā nav novērojamas smadzeņu asociatīvajā zonā. Neitrāli attēli kopumā izsauc spēcīgāku, bet lēnāku reakciju smadzeņu redzes zonā, turpretim negatīvi attēli – asociatīvajā zonā. Būtiska reakcijas stipruma un stimula iedarbības ilguma samazināšanās pēc atkārtotas vienādu stimulu uztveres nav novērojama. Darbs izstrādāts 2009. gadā laika posmā no marta līdz maijam Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes Cilvēka un dzīvnieku fizioloģijas katedrā. Atslēgvārdi: izsauktie potenciāli, amplitūda, latentais periods, emocionāli attēli.

Psychophysiological researches corcern to questions significant for two science fields together because they examine impact of psychological factors to physiological functions of human. The purpose of this bachelor is observation of impact of psychoemotional load (pictures) to different areas of brain and after reiteration of these pictures. In the research, methods related to psychology and physiology have been used – test of general psychoemotional condition, determination of temperament, evaluation of emotional pictures in three dimensions due to their raised feelings and recording of visual evoked potentials. The results of the research testify that pictures of negative category can cause stronger primary reaction in the visual field of the left hemisphere. Neutral pictures, on the contrary, cause stronger secondary reaction in the visual field of the right hemisphere. So typical features between hemispheres have not been detected in the associative brain area. In general, neutral pictures initiate stronger but slower reaction in the brain visual area and negative pictures – in the associative area. Essential reduction of the power of reaction and the length of latency after reiteration of the same stimules has not been observed. The bachelor has been worked out in 2009 during the period between March and May in Department of Human and Animal Physiology of Faculty of Biology, University of Latvia. Keywords: evoked potentials, amplitude, latency, emotional pictures.
Visual emotional stimuli impact on visual evoked potentials of cortex
Keywords: Bioloģija