Knēvenāgela kondensācijas reakcijas rezultātu atkarība no katalizatoru jonu šķidrumu struktūras - Gradovska, Līga (Latvijas Universitāte, 2019)
Knēvenāgela kondensācijas reakcijas rezultātu atkarība no katalizatoru jonu šķidrumu struktūras. Gradovska L., darba vadītājs Dr.h.ķīm., prof. Zicmanis A. Bakalaura darbs, 57 lappuses, 41 attēli, 6 tabulas, 40 literatūras avoti, 5 pielikumi. Latviešu valodā. Literatūras apskatā apkopota informācija par Knēvenāgela kondensācijas reakciju un tās mehānismu, kā arī aprakstīti mūsdienās plašāk lietoti jonu šķidrumi, to sintēze un ietekme un Knēvenāgela kondensācijas reakcijas norisi. Eksperimentālajā daļā veikta Knēvenāgela kondensācija starp p-metoksibenzaldehīdu un etilcianoacetātu etanolā un strukturāli dažādos jonu šķidrumos, kas sintezēti, izmantojot vairākas jonu šķidrumu sintēzes iegūšanas metodes. Izvērtēti reakcijas produktu iznākumi Knēvenāgela kondensācijā, kā arī produkti analizēti ar GH-MS, lai konstatētu abu izomēru iespējamo veidošanos reakcijā.

The Knoevenagel condensation reaction results depending on ionic liquids as catalysts structures. Gradovska L., supervisor Dr. habil. chem., prof. Zicmanis A. Bachelor thesis, 57 pages, 41 figures, 6 tables, 40 literature references, 5 appendices. In Latvian. The literature review summarizes information about Knoevenagel condensation and its mechanism, as well as nowadays most commonly used ionic liquids, their synthesis and effects on the Knoevenagel condensation reaction. In the experimental part, the Knoevenagel condensation between p-methoxybenzaldehyde and ethylcianoacetate was accomplished in ethanol and structurally different ionic liquids, which were synthesized using various methods of synthesis. The yields of the Knoevenagel condensation were determined and products were analysed using GC-MS to detect the possible formation of both isomers in the reaction.
The Knoevenagel condensation reaction results depending on ionic liquids as catalysts structures
Keywords: Ķīmija; Knēvenāgela kondensācija; Jonu šķidrumi; Poli(etilēnglikola) metilēteris; Gāzu hromatogrāfija-masspektrometrija