Ārstniecības personu un pacientu komunikāciju ietekmējošie faktori - Dumpis, Viesturs (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura tēma: Ārstniecības personu un pacientu komunikāciju ietekmējošie faktori Tēmas aktualitāti pamato pieaugušais sūdzību skaits VI par ārstniecības personālu, tai skaitā arī komunikāciju ar ārstniecības personālu. Pētījuma mērķis: noskaidrot komunikāciju ietekmējošie faktorus starp ārstniecības personām un pacientiem. Darba uzdevumi: 1.Analizēt literatūru par komunikāciju. 2.Veikt V. Hendersones pamatvajadzību teorijas analīzi saistībā ar bakalaura darba tēmu. 3.Izstrādāt pētījuma instruments 4.Veikt pētījumu, apkopot un analizēt iegūtos datus. 5.Izdarīt secinājumus un izstrādāt ieteikumus. Pētījuma hipotēze apstiprinās, jo respondenti ar hroniskām saslimšanām komunikāciju ar ārstniecības personālu novērtē nedaudz augstāk nekā respondenti bez hroniskām saslimšanām (skat. 4.10.attēlu) Pētniecības metode: a)teorētiskā – literatūras analīze; b)empīriskā – kvantitatīva neeksperimentāla; c)datu apstrādes – SPSS programma. Pētniecības instruments: uz pacientu centrēta komunikācijas skala Rezultāti: Pēc pētījuma veikšanas darba autors atklāja, ka ir jāveic papildus pētījumus, lai noskaidrotu komunikāciju veicinošos faktorus, salīdzinot efektīvu ārstniecības personu un pacientu komunikāciju ar ne tik efektīvu komunikāciju, jo šajā pētījumā tika pētītas divas ģimenes ārstu prakses ar vienlīdzīgu komunikāciju. Ieteikums ārstniecības personām strādāt pie komunikācijas pilnveidošanas ar pacientiem, jo tā ir neatņemama labas ārstēšanas sastāvdaļa. Atslēgas vārdi: ģimenes ārstu prakses, komunikācija, pacients, ārstniecības personāls

Bachelor's Thesis Title: Factors Influencing Communication between Healthcare Professionals and Patients Rationale for the Topic: The relevance of the topic is justified by the increased number of complaints regarding healthcare professionals, including communication with them, received by Institution VI. Research Objective: To identify the factors influencing communication between healthcare professionals and patients. Research Tasks: 1.Analyze literature on communication. 2.Conduct an analysis of V. Henderson's basic needs theory in relation to the bachelor's thesis topic. 3.Develop a research instrument. 4.Conduct research, collect, and analyze the obtained data. 5.Draw conclusions and develop recommendations. Research Hypothesis: The hypothesis is confirmed, as respondents with chronic illnesses rate communication with healthcare professionals slightly higher than respondents without chronic illnesses (see Figure 4.10). Research Method: a)Theoretical – literature analysis. b)Empirical – quantitative non-experimental. c)Data processing – SPSS program. Research Instrument: Patient-Centered Communication Scale Results: After conducting the research, the author found that additional studies are needed to determine the factors promoting communication by comparing effective communication between healthcare professionals and patients with less effective communication. This study examined two family physician practices with equal communication. Keywords: family physician practices, communication, patient, healthcare professionals
Factors Influencing Communication between Healthcare Professionals and Patients
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; ģimenes ārstu prakses; komunikācija; pacients; ārstniecības personāls