Godprātīgas tiesību izmantošanas un pienākumu pildīšanas ietekme uz efektīvu tiesvedību Civilprocesā. - Adamoviča, Amanda (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba tēma ir ‘‘Godprātīgas tiesību izmantošanas un pienākuma pildīšanas ietekme uz efektīvu tiesvedību civilprocesā’’. Godprātīga procesuālo tiesību pildīšana ir viens no galvenajiem priekšnoteikumiem, lai tiktu nodrošināts efektīvs tiesas process. Tā galvenie kritēriji ir ātrs, ekonomisks un kvalitatīvs tiesas process, kuru nav iespējams panākt, ja tiesvedībā visas iesaistītās personas nerīkojas labticīgi un neievēro citu personu tiesības uz lietas izskatīšanu saprātīgā termiņā. Darba autores mērķis, aplūkojot godprātīgu procesuālo tiesību izmantošanas un pienākuma pildīšanas praksi Latvijā, salīdzinājumā ar citu valstu regulējumu, ir noskaidrot, vai tiesas izmanto Civilprocesa likumā paredzētās sankcijas, vai tiesas konstatē negodprātīgu rīcību, kā negodprātīga rīcība mijiedarbojas ar efektīvu tiesvedību, norādot uz problēmjautājumiem un piedāvājot ieteikumus Civilprocesa likuma grozīšanai. Darbā konstatēts, ka tiesa nolēmumā bieži vien atzīst lietas dalībnieka negodprātīgu rīcību, tomēr sankcijas par to piemēro reti. Lai to mainītu, tiek piedāvāts grozīt tiesību tiesai piemērot sankcijas uz pienākumu to darīt, mainīt lūguma par naudas soda samazināšanu vai atcelšanu izskatīšanas kārtību uz rakstveida procesu, kā arī citi ieteikumi tiesību normu grozīšanai, lai nodrošinātu efektīvu tiesas procesu. Atslēgvārdi: negodprātīga tiesību un pienākumu izmantošana, labas ticības princips, efektīvs tiesas process, sankcijas.

A theme of the magister work is ‘‘The influence of fulfilling duties and fair use of rights on effective civil procedure.’’ Fair exercise of procedural rights is one of the key for an efficient trial. Its main criteria are a fast, economical andhigh-quality trial, which can not be achieved if all parties to the proceedings don’t act in good faith and don’t respect the right of others to a fair trail. The aim of the author, looking at the practice of exercising fair procedural rights and fulfilling duty in Latvia, in comarison with the regulations of other countries, is to find out whether courts use senctions provided by the Civil Procedure Law, or courts find bad faith actions, offering recommendations for amending the Civil Procedure Law. Magister work finds that the court often admits a party’s dishonest conduct in a ruling, but sanctions are rarly applied. In order to change that, it is proposed to amend the right of the court to impose sanctions on the obligation to do so, to change the procedure for considering an application for reduction or cancellation of a fie to written procedure, as well as other recommendations to amend the legal provisions to ensure efficient court proceedings. Keywords: unfair exercise of rights and obligations, principle of good faith, effective litigation, sanctions.
The influence of fulfilling duties and fair use of rights on efficient civil procedure.
Keywords: Juridiskā zinātne; negodprātīga tiesību un pienākumu izmantošana; labas ticības princips; efektīvs tiesas process; sankcijas