Digitālo fotoattēlu izmantošana fenoloģijas pētījumos: metodes un prakse - Bitāne, Māra (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba mērķis ir izvērtēt fenoloģiskajos pētījumos izmantotās digitālo attēlu iegūšanas, apstrādes un analīzes metodikas un analizēt to pielietojamību Latvijas apstākļiem. Tas ir pirmais šāda veida pētījums Latvijā. Lai noteiktu veģetācijas indeksu piemērotību fenoloģijas pētījumos, no 2009.līdz 2011.gadam automātiski ikdienu uzņemtajos Lodes muižas un LU Botāniskā dārza fotoattēlos tika analizētas parastās kļavas Acer platanoides fenoloģiskās fāzes. Iegūto rezultātu interpretācijai veikta validācija. Darba ietvaros tika veikts Lodes muižas un LU Botāniskā dārza attēlu uzņemšanas apstākļu izvērtējums, izstrādājot ieteikumus turpmākai fotomonitoringa tīkla attīstībai Latvijā. Iegūtie rezultāti ļauj secināt, ka veģetācijas indeksu izmantošana ir salīdzinoši precīza metode fenoloģisko fāžu fiksēšanā, tomēr problēmas rada mainīgais saules radītais apgaismojums, fona veģetācijas ietekme, pētāmās sugas fenoloģisko fāžu norises secība un digitālo kameru iestatījumi. Atslēgas vārdi: fenoloģija, atkārtotā digitālā fotografēšana, veģetācijas indeksi, parastā kļava Acer platanoides, metodika, Latvija

The aim of the Master thesis is to evaluate digital repeat photography applications for phenological research and to analyze the applicability of vegetation indices for detecting phenological phases in Latvia. This is innovative research in Latvia. To determine whether vegetation indices could be used in phenological observations, repeated digital images of Lodes muiža and Botanical Garden (Riga city) taken at 2009 to 2011 were used to analyze phenological stages of Acer platanoides. The indicators are correlated with visual observations from three independent observers. Some recomendations are given to improve applicability of digital camera imagery for monitoring phenology in Latvia. The results suggest that vegetation indices are effective indicators for detecting phenological stages, however there are several limitations releated with changing illumination conditions, background vegetation, phenological pattern of observed species and digital camera settings. Key words: phenology, digital repeat photography, vegetation indices, methodology, Acer platanoides, Latvia
Digital repeat photography application for phenological research: methods and practise
Keywords: Ģeogrāfija