Latvijas Republikas Valsts ieņēmumu dienesta stratēģiskās plānošanas sasaiste ar nacionālajiem, Eiropas Savienības un starptautiskajiem stratēģiskajiem dokumentiem - Putāns, Romāns (Latvijas Universitāte, 2007)
Šī darba tēma ir Latvijas Republikas Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk tekstā – VID) stratēģiskās plānošanas sasaiste ar nacionālajiem, Eiropas Savienības un starptautiskajiem stratēģiskajiem dokumentiem. Ņemot vērā darba tēmas aktualitāti stratēģiskās plānošanas un sabiedrības ilgtspējīgas attīstības un stabilitātes kontekstā, darba mērķis ir izstrādāt priekšlikumus VID darbības stratēģiskās plānošanas pilnveidošanai ievērojot, ka VID ne tikai apkalpo klientus un administrē nodokļus iekšzemē, bet piedalās nodokļu administrēšanā visā ES, kā arī sargā izteikti aktuālu un ļoti nozīmīgu ES ārējo muitas robežu. Darba izstrādei autors izvirza hipotēzi – stratēģiskās attīstības plānošana LR Valsts ieņēmumu dienestā tiek nodrošināta pamatojoties uz nacionālajām un Eiropas Savienības prioritātēm un vadlīnijām, kā arī ir saistīta ar starptautisko muitas un nodokļu administrāciju stratēģisko attīstību. Galvenās problēmas, ar kurām autors sastapās darba izstrādes gaitā ir lielais dažādu politikas plānošanas dokumentu skaits valsts pārvaldē. Turklāt starp šiem dokumentiem nepastāv skaidra hierarhija un sasaiste, kā arī nav definēta sasaiste starp stratēģiskās plānošanas procesa nacionālo līmeni, augstāko valsts pārvaldes iestāžu līmeni un padotības iestāžu līmenī. Darba nobeigumā autors sniedz secinājumus par veikto pētījumu, kā arī piedāvā priekšlikumus VID stratēģiskās plānošanas pilnveidošanai. Izstrādātajos priekšlikumos autors īpaši uzsver nepieciešamību skaidri formulēt organizācijas stratēģiskos mērķus un sniedz priekšlikumus misijas un stratēģisko mērķu noteikšanai, stratēģijas ieviešanas rīcības plāna sagatavošanai un izpildes uzraudzībai.

The theme of this master thesis is Strategic Planning of the State Revenue Service of the Republic of Latvia in Relevance to National, European Union and International Strategic Documents. Considering the topicality of strategic planning and sustainable development issues, the objective of this master thesis is to develop suggestions for improving strategic planning of SRS, taking into account that SRS of the Republic of Latvia not only serves its customers and deals with internal taxes, but also takes part in tax administration in the whole EU as well as guards the very substantial EU customs external border. Author sets the following hypothesis – SRS strategic planning is being performed on the basis of national and EU priorities and guidelines as well as it is in close relevance to strategic development of international administrations of tax and customs. Main problems that appeared during the research were the great amount of different political planning documents in state administration. Besides, there is no clear hierarchy and relevance among those documents as well as there is no defined relevance in strategic planning in national level, state administration higher level and state administration subordinated level. In the end of this master thesis the author provides conclusions and gives suggestions for improving strategic planning of SRS. Author particularly highlights the necessity of formulating clear strategic objectives and gives examples for defining mission and objectives, developing strategic plan and monitoring of its implementation.
Strategic Planning of State Revenue Service of the Republic of Latvia in Relevance to National, European Union and International Strategic Documents
Keywords: Ekonomika