Latvijas preses valoda valstiskās neatkarības atjaunošanas procesā: sociolingvistiskais aspekts - Liepa, Dite (Latvijas Universitāte, 2010)
LATVIJAS PRESES VALODA VALSTISKĀS NEATKARĪBAS ATJAUNOŠANAS PROCESĀ: SOCIOLINGVISTISKAIS ASPEKTS Atslēgas vārdi: preses valoda, žurnālistu stils, valodas jaunrade Izmantojot dažādas izpētes metodes, promocijas darbā analizēta Latvijas preses valodas attīstība un tās pārmaiņas no 1986.gada (Atmodas gadu sākuma) līdz 2009.gadam, kā arī tās ietekme uz valodas situāciju un valodas politiku Latvijā. Preses valoda piedzīvojusi dinamisku un grandiozu attīstību, kuras pamatā ir politiskās sistēmas maiņa un Latvijas valstiskās neatkarības atgūšana. Presei bijuši izšķiroša loma 3. atmodas gados, kad tā no Komunistiskās partijas noteiktā kursa sabiedrības mobilizētāja un aģitatora kļuva par Latvijas sabiedrības vienotāju un neatkarības ideju īstenotāju; 20.gs.90. gados plašsaziņas līdzekļi aktīvi sekojuši līdzi Latvijas sabiedrības pārmaiņu procesiem, Latvijai kļūstot par Eiropas Savienības dalībvalsti 2004. gadā. Darbā pētīta žurnālistu valoda: gan atsevišķās ar konkrētu tematu nesaistītās publikācijas, gan publikācijās ar konkrētu tematu – Latvijas valsts valodas politiku noteiktā laika posmā, gan vērtējot preses valodu no valodas kultūras pozīcijām.

THE LANGUAGE OF LATVIA’S PRINTED MEDIA DURING ITS INDEPENDENCE RESTORATION PROCESS: THE SOCIOLINGUISTIC ASPECT Keywords: language in printed media, language of journalists, creativity of language Utilizing various research methods, this dissertation analyzes the development of the Latvian language as used in the mass media, particularly the press, and its transformation from 1986 – the beginning of the ”Latvian Awakening Era” until 2009, as well as its influence on the language environment and the language policy in Latvia. The language used by the press has undergone a dynamic and large scale development, the basis of which was the regaining of independence of Latvia and the establishment of new political system. The press played a deciding role in the three-year ”Awakening” era, shifting from a mouthpiece for the Communist Party to becoming a unifying force in Latvian society and supporter of independence. In the 1990s printed media was an active participant in the changes occurring in Latvia, actively supporting EU membership which finally took place in 2004. This research examines the language of journalists used in various themed and non-themed publications as well as evaluates it from the viewpoint of culture of language.
The Language of Latvia's Printed Media during its Independence Restoration process: the Sociolinguistic Aspect
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Valodniecība; Valodu un kultūras studijas, dzimtās valodas studijas un valodu programmas