Basketbola kluba "Rīgas Zeļļi" komunikācija un tēls sociālajos medijos - Petrova, Līva Elizabete (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā “Basketbola kluba “Rīgas Zeļļi” komunikācija un tēls sociālajos medijos” analizēta basketbola kluba komunikācija sociālajos medijos, pievēršoties tam, kā ar digitālās komunikācijas palīdzību tiek veidots un uzturēts zīmola tēls sporta organizācijas kontekstā. Darba teorētiskajā daļā apskatīta sociālo mediju būtība, to funkcijas un sociālo mediju tēla loma, kā arī komunikācijas un sporta komunikācijas īpatnības, tostarp līdzjutēju iesaiste un divvirzienu komunikācija. Tāpat detalizēti aplūkota korporatīvā komunikācija, zīmola identitāte un sporta mārketinga specifika digitālajā vidē. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kāda ir basketbola kluba “Rīgas Zeļļi” komunikācija sociālajos tīklos un kāds tēls tiek veidots šajos kanālos. Lai sasniegtu šo mērķi, darba empīriskajā daļā izmantotas trīs pētniecības metodes - satura analīze, tiešsaistes aptauja un daļēji strukturēta intervija ar kluba mārketinga vadītāju. Analīzes rezultāti rāda, ka klubs mērķtiecīgi izmanto dažādas sociālo mediju platformas, lai veidotu dinamisku, neformālu un auditorijai saprotamu tēlu, kas balstīts uz emocionālu piesaisti, vizuālo atpazīstamību un sabiedrisko aktivitāti. Darbā secināts, ka “Rīgas Zeļļi” veiksmīgi pielāgojas digitālās komunikācijas videi, izmantojot inovatīvas pieejas, lai veicinātu līdzjutēju lojalitāti un stiprinātu kluba pozīciju Latvijas sporta telpā. Pētījuma rezultāti var kalpot kā praktisks piemērs citām jaunām sporta organizācijām, kuras vēlas mērķtiecīgi attīstīt savu digitālo zīmolu un sabiedrisko tēlu.

This bachelor’s thesis “Communication and image of the basketball club "Rīgas Zeļļi" on social media”, with a focus on how brand image is created and maintained through digital communication in the context of a sports organization. The theoretical part of the thesis examines the nature and functions of social media, their role in contemporary branding, as well as key aspects of communication in sports, including fan engagement and the significance of two-way communication. Additionally, it explores corporate communication, brand identity, and the specifics of sports marketing in the digital environment. The aim of the research is to determine how “Rīgas Zeļļi” communicates through social media platforms and what kind of brand image is constructed in these channels. To achieve this goal, the empirical part of the thesis employs three research methods - content analysis, an online survey, and a semi-structured interview with the club’s marketing manager. The findings show that the club strategically uses various social media platforms to develop a dynamic, informal, and relatable image based on emotional appeal, strong visual identity, and public engagement. The study concludes that “Rīgas Zeļļi” successfully adapts to the digital communication landscape by implementing innovative approaches that foster fan loyalty and strengthen the club’s position in the Latvian sports environment. The research results may serve as a practical example for other emerging sports organizations aiming to develop their digital brand and public image in a purposeful manner.
Communication and image of the basketball club "Rīgas Zeļļi" on social media
Keywords: Komunikācijas zinātne; sociālie mediji; sociālo mediju tēls; sporta komunikācija; digitālais mārketings; līdzjutēju iesaiste