Konkurenci aizsargājošo iestāžu statuss, kas izriet no tiesībām uz taisnīgu tiesu - Kunkulberga, Rūta (Latvijas Universitāte, 2018)
Pētnieciskā darba mērķis ir noskaidrot Latvijas Republikas Konkurences padomes konkurences pārkāpumu izmeklēšanas procedūras atbilstību tiesībām uz taisnīgu tiesu. Lai sasniegtu šo mērķi, tika izvirzīti vairāki uzdevumi – izpētīt Konkurences padomes, Eiropas Komisijas konkurences tiesību piemērošanas procesus, kā arī citu Eiropas Savienības dalībvalstu īpatnības konkurences tiesību pārkāpumu izmeklēšanā un lēmumu pieņemšanā; noskaidrot, kādā apmērā ir piemērojamas tiesības uz taisnīgu tiesu Konkurences padomes izmeklēšanas procesā un izpētīt, kā tās tiek realizētas praksē. Maģistra darba gaitā tika secināts, ka tiesību uz taisnīgu tiesu piemērošanas konkurences tiesības aizsargājošo iestāžu izmeklēšanas procesā ir jautājums, kas kļuvis aktuālāks pēc Lisabonas līguma spēkā stāšanās. Tika izvirzīts priekšlikums apsvērt Konkurences padomei pašai nepieņemt lēmumus, ar kuriem tiek konstatēts konkurences tiesību pārkāpums un uzlikts administratīvais sods, bet nodot lietu lēmuma pieņemšanai tiesā.

The objective of the Thesis is to explore the Competition Council of the Republic of Latvia competition infringement proceedings compliance with the right to a fair trial. To achieve this objective, a number of tasks were put forward – to explore procedure of the Competition Council of the Republic of Latvia and European Commission, as well as other European Union member states peculiarities of competition law investigations and application of sanctions for violating competition law; explore to what extent the right to fair trial is applied in practice by Competition Council of the Republic of Latvia during investigation and explore how they are implemented in practice. It was concluded in the Master`s Thesis that applicability of the right to a fair trial to the competition protection authorities in the investigation is an issue which has become more significant after Lisbon Treaty entered into force. It was proposed to consider the possibility of the Competition Council of the Republic of Latvia not to take decision that constitutes infringement and impose sanction itself, but refer the case for decision in court.
Status of Competition Authoritues which derives from rights to a fair trial
Keywords: Juridiskā zinātne; konkurences tiesības; tiesības uz taisnīgu tiesu; administratīvais process; Eiropas Savienība