Sniega segas raksturs un tā izmaiņas Latvijā - Stoķis, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbs „Sniega sega un tās izmaiņas raksturs Latvijā” tika izstrādāts laika posmā no 2010. līdz 2012.gadam Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes, ģeogrāfijas nodaļā. Darba zinātniskā vadītāja Dr.geogr. Agrita Briede. Pētījuma mērķis bija noteikt sniega segas rakstura izmaiņas un apjomu Latvijas teritorijā. Pētījuma izpildei tika izvirzīti šādi uzdevumi: •veikt publikāciju apskatu par sniega segas nozīmi, tās veidošanos un vispārēju raksturojumu Latvijā. •izvērtēt samazināšanās tendenci un ilglaicīgās izmaiņas dienu skaitam ar sniega segu •noteikt pirmās sniega segas izmaiņas raksturu un ilglaicīgās izmaiņas •izvērtēt noturīgas sniega segas raksturu un ilglaicīgās izmaiņas Darba izstrādes gaitā tika secināts, ka dienu skaitam ar sniega segu ir tendence samazināties. Laika periodā no 1945/46.-2009/10.gadam dienu skaits ar sniega segu visā Latvijas teritorijā ir samazinājies vidēji par 20 dienām. Lielākais samazinājums dienu skaitam ar sniega segu ir novērojams laika posmā no 2000/01.-2009/10. gadam. Savukārt, visa novērojuma perioda pēdējos desmit gados, pirmajai sniega segai ir tendence parādīties ar vien agrāk, bet noturīga sniega sega izveidojas ar vien vēlāk. Atslēgas vārdi: vidējais dienu skaits ar sniega segu, pirmā sniega sega, noturīga sniega sega, samazināšanās tendence dienu skaitam ar sniega segu.

Bachelor work ”Snow cover changes and character in Latvia” was developed in the period of year 2010. till the year of 2012. University of Latvia, faculty of Geography and earth science. Scientific advisor Dr. Agrita Briede. Main goal of the research was to determine the nature and it's changes of snow in the teritory of Latvia. To fill the research the following goals were set: •make a public examination about the importance of nature and it's changes of snow, its formation and general characteristics in Latvia. •evaluate the tendency of decrease and long-term changes of number of days with the cover of snow •set the changes of the first cover of snow and the long-term changes evaluate the nature of sustainable cover of snow and the long term changes During the work session a conclusion was made, that the number of days when surface of land is covered with snow had decreased. From year 1945/46. -2009/10. number of days with snow within territory of Latvia has an average decrease of 20 days. The largest decrease was observed from year 2000/01. -2009/10. On the other hand during the last ten years of research first snow has a tendency to show up faster, but a sustainable cover of snow - later. Keywords: Average days of snow, first snow sustainable, snow, decrease tendency of days when surface of land is covered with snow.
Snow cover character and its changes in Latvia
Keywords: Ģeogrāfija