Acs struktūru novērtēšana ar spektroskopijas metodi - Bērziņš, Jānis (Latvijas Universitāte, 2016)
Darba mērķis ir pārbaudīt metodi neinvazīvai dažādu vielu un to koncentrācijas noteikšanai asinīs, izmantojot UV un VIS spektrometriju. Darbā apskatīta iespēja ar atstarošanās spektrometrijas metodi noteikt hromoforu (hemoglobīnu) un skābekļa koncentrāciju asinīs, izmantojot acs konjunktīvas asinsvadus. Darba laikā uzņemti vairāki vielu references spektri, veikta acs modeļa izveide un izpēte dažādu spektrometrijas metožu pielietošanai acs struktūru izpētē. Uzņemti dzīvas acs ābola konjunktīvas spektrs, izdalītas hromoforas un noteikta to koncentrācija. Darbā veikta vienkāršota nezināmās vielas noteikšanas simulācija, izmantojot fluorescīna krāsvielu. Darbā pierādīts, ka ar atstarojošās spektrometrijas metodi ir iespējams identificēt dažādas vielas un to piemaisījumus, izmantojot acs ābola konjunktīvu. Maģistra darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 42 lapas. Darbs satur 27 attēlus, 3 pielikumus un 25 atsauces uz literatūras avotiem.

The goal of this study is to check the noninvasive method of UV and VIS spectrometry for detecting presence of different chemical agents in the blood. The method of reflective spectrometry has been tried for detecting chromophore (hemoglobin) and saturation of oxygen in the blood using bloodvessels of bulbus conjunctiva. During this study several reference spectra were taken, eye model was made and different spectrometry methods were applied to explore different parts of the eye. Spectrum of alive person`s eyeball was taken and chromophore concentration in the blood was defined. Using fluorescine, a simplified simulation of detecting unknown chemical agent in the blood was done. The study verifies, that using reflective spectrometry method, it`s possible to identify different chemical agents and their impurities in the blood testing bloodvessels of conjunctiva of bulbus. These master work is written in Latvian on 41 page. There are 27 pictures, 3 annexes and 25 refferences.
Spectroscopic evaluation of eye structures
Keywords: Fizika; Acs; Atstarošanās spektrometrija; Hemoglobīns; Skābekļa saturācija