VoIP sistēmu arhitektūras un augstas noslodzes sistēmas realizācija - Grigorjevs, Aleksejs (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbā “VoIP sistēmu arhitektūras un augstas noslodzes sistēmas realizācija” tiek apskatītas VoIP izmantojamās tehnoloģijas – konkrēti - uz SIP protokola bāzētie VoIP telefonijas risinājumi. Darba ietvaros tiek aprakstītas arī SIP-protokola bāzētā telefonijā iesaistītās serveru un klientu puses komponentes, kā arī tiek analizētas risinājumu iespējamās arhitektūras - vienkāršas “biroja centrāles” viss-vienā arhitektūras, kā arī piedāvātas sarežģītas sakaru operatoru risinājuma līmeņa uz komponentēm bazētas arhitektūras, kas darbojas uz atvērtā koda risinājumu pamata. Bakalaura darba rezultātā realizēta un notestēta augstas noslodzes VoIP sistēma, kura kalpo kā prototips, kas ir gatavs tikt izmantots ražošanas vidē.

In this work “VoIP system architectures and high load system implementation” author examines technologies that are used in VoIP – specifically - VoIP telephony solutions that are based on SIP protocol. The work’s author also describes server and client side components that are involved in SIP protocol based telephony, as well as analyzes possible solution architectures – from simple “office PBX” all-in-one solution architectures to complex Internet Telephony Service Provider level component-based solution architectures that are possible on open-source software. The result of this work is implemented and tested high load VoIP system that acts as Proof of Concept and is ready to be used in production environment.
VoIP system architectures and high load system implementation
Keywords: Datorzinātne; VoIP; SIP; arhitektūra; IP telefonija; telekomunikācijas