Zādzība kvalificējošos apstākļos - Šleija, Ilze (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba tēma ir „Zādzība kvalificējošos apstākļos”. Maģistra darba mērķis bija noskaidrot zādzības kvalificējošo apstākļu izpratni teorijā un to piemērošanu praksē. Aplūkojot krimināltiesību teorijā paustās atziņas un analizējot tiesu praksi, maģistra darbā tika noskaidroti problēmjautājumi, kas rodas kvalificējot zādzību, kas izdarīta, iekļūstot dzīvoklī vai citā telpā, vai ja tā izdarīta no glabātavas, ietaises, kas savieno glabātavas, vai transportlīdzekļa, zādzība izdarīta atkārtoti un, ja zādzība izdarīta lielā apmērā. Maģistra darbā, izpētot tiesu praksi, ir noskaidrotas biežāk sastopamās kvalifikācijas problēmas un piedāvāti risinājumi tiesību normu, kas paredz atbildību par zādzības izdarīšanu, vienveidīgai piemērošanai. Darbā autore izpētījusi nepieciešamību veidot zādzības, kas saistīta ar iekļūšanu, kopību ar mantas prettiesisku iznīcināšanu un bojāšanu, kvalifikācijas problēmas, kas saistītas ar zādzībām no transportlīdzekļiem un pašu transportlīdzekļu zādzībām, atkārtotas un turpinātas zādzības nošķiršanu, vairāku mantas nolaupīšanu kvalifikāciju pēc atkārtotības izslēgšanas no Krimināllikuma, kā arī zādzības lielā apmērā veidošanos. Maģistra darbā autore arī aplūkojusi zādzības vēsturisko attīstību, analizējusi zādzības pamatsastāva pazīmes, veikusi nošķiršanu no citiem mantas nolaupīšanas veidiem un salīdzinājusi zādzības kvalificējošās pazīmes ārvalstu kriminālkodeksos.

Master’s paper theme is Theft in qualified conditions. The goal of this Master’s paper is to clarify the meaning of qualified theft conditions in theory and the practical application of qualifying conditions. The author has looked into the theory of criminal law and analyzed cases to identify problems that come into being, when qualifying theft that has been committed by entering an apartment or other premises, that has been committed from a storage facility, from a system connecting storage facilities, or from a means of transport, a repeated theft and a large scale theft. Analysis of cases has helped to find out the most frequent qualification problems and to propose solutions for homogeneous application of legal provisions that provides liability for theft. The author has analyzed the necessity to tie qualified theft by entering with unlawful destruction and spoilage of goods, qualification problems that are connected with theft from vehicles and vehicle thefts, the separation of repeated thefts from continuing thefts, qualification of several thefts after the elimination of repeated thefts from Criminal Law, and the definition of large scale theft. The author has analyzed historical evolution and basic structure of theft, separated theft from other types of stealing goods and compared qualification features of thefts in foreign criminal codes.
Theft in qualified conditions
Keywords: Juridiskā zinātne