Tikuma un laimes saistība Platona sokratiskajos dialogos - Ozola, Ieva Elizabete (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba Tikuma un laimes saistība Platona sokratiskajos dialogos mērķis ir noskaidrot, kā ir saistīti jēdzieni tikums (ἀρετή) un laime (εὐδαιμονία) Platona sokratiskajos dialogos. Lai sasniegtu šo mērķi, bakalaura darba autore aplūko zinātnieku sniegto materiālu par sokratiskajiem dialogiem un raksturo sokratisko izvaicāšanu, ieskicē Senās Grieķijas morālistu uzskatus par šo jēdzienu saistību, tos saattiecinot ar apgalvojumiem, kas par tikuma un laimes saistību izriet no dialogiem Gorgijs un Protagors. Dialogi tiek lasīti latviešu tulkojumā, atlasot tekstvietas, kas attiecas uz analizējamo jēdzienu saistību. Atlasītās tekstvietas tiek citētas oriģinālvalodā un tām tiek sniegti autores tulkojumi latviešu valodā. No pētījuma izriet, ka tikums un ir cieši saistīti, bet attiecība starp tikumu un laimi nav identitāte. Tiek secināts, ka tikums ir laimes nepieciešams nosacījums un laime ir tikuma pietiekams nosacījums.

The aim of the bachelor’s thesis Happiness and Virtue in Plato’s Socratic Dialogues is to clarify how the concepts of virtue (ἀρετή) and happiness (εὐδαιμονία) are related in Plato’s Socratic dialogues. In order to achieve this aim, the author of the bachelor’s thesis investigates scientific literature about Socratic dialogues, characterize Socratic questioning and lists Ancient Greek morālists’ views about the relation between these concepts to be able to connect them with the results that emerge from the dialogues Protagoras and Gorgias. These dialogues have been studied in Latvian translation. Relevant passages that pertain to the relation between virtue and happiness have been selected and quoted in Greek original, providing author’s translation in Latvian. According to the study, the relation between virtue and happiness is essential, but the relation between these concepts is not identity. The author has come to the conclusion that virtue is a necessary condition for happiness and happiness is a sufficient condition for virtue.
Happiness and Virtue in Plato’s Socratic Dialogues
Keywords: Valodniecība; Platons; sokratiskie dialogi; tikums; laime