Plastmasas iepakojuma atkritumu samazināšanas iespējas Latvijā - Zelle, Signe Džuljeta (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba mērķis ir izstrādāt risinājumu plastmasas iepakojumu atkritumu samazināšanai. Plastmasas iepakojumu ražošanas skaits pēdējos gados ir nekontrolēti strauji audzis, un tās apjoms Latvijā ik gadu pieaug par puskilogramu uz iedzīvotāju. Atkritumu šķirošanu neveic visas mājsaimniecības, un pārstrādes iespējas šobrīd ir ierobežotas, jo netiek pārstrādāti visi tirgū realizētie plastmasas veidi. Kā darba konkrētā problēma tiek identificēta, ka liela daļa ikdienai nepieciešamo preču tiek iepakotas plastmasu saturošā iepakojumā. Lai risinātu izvirzīto konkrēto problēmu, darba autore piedāvā īstenot projektu: “Beziepakojuma veikala izveide”. Maģistra darbs sastāv no 80 lapām, 10 tabulām, 7 attēliem un 35 pielikumiem. Atslēgvārdi: projekta vadīšana, plastmasas atkritumi, plastmasas iepakojums, atkritumu pārstrāde, zero waste.

The aim of this Master Thesis is to develop a solution to reduce plastic packaging waste. The production of plastic packaging has grown uncontrollably in recent years, with the amount of plastic packaging in Latvia increasing by half a kilogram per capita every year. Not all households sort their waste and recycling opportunities are currently limited as not all plastics on the market are recyclable. The specific problem identified by the work is that a large proportion of everyday goods are packaged in packaging containing plastic. To address the specific problem identified, the author proposes implementing a project “Setting up a zero-package shop”. The Master Thesis consists of 80 pages, 10 tables, 7 figures and 35 annexes. Keywords: project management, plastic waste, plastic packaging, waste recycling, zero waste.
Opportunities to reduce plastic packaging waste in Latvia
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; projekta vadīšana; plastmasas atkritumi; plastmasas iepakojums; atkritumu pārstrāde; zero waste