Sabiedriskā elektroniskā plašsaziņas līdzekļa pārvaldības modeļa izvērtējums un potenciālie risinājumi. - Āboliņš, Ivars (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darbā analizēts Latvijas sabiedriskā elektroniskā plašsaziņas līdzekļa pārvaldības modelis, izvērtējot tā spēju radīt priekšnoteikumus sabiedriskā medija attīstībai. Tika pētīta sabiedriskā medija loma Latvijas mediju ekosistēmā, salīdzināti Latvijas, Igaunijas un Lietuvas sabiedrisko mediju pārvaldības modeļi, īpašu uzmanību pievēršot Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) lomai sabiedriskā pasūtījuma izstrādē, kā arī stratēģisku mērķu noteikšanā un īstenošanā. Balstoties ekspertu intervijās un dokumentu analīzē, izstrādāti priekšlikumi sabiedriskā medija pārvaldības modeļa pilnveidošanai. Maģistra darba pamatteksts izklāstīts 83 lappusēs. Tas sastāv no ievada, četrām nodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem. Papildus maģistra darbā iekļautas trīs tabulas un pieci pielikumi. Literatūras sarakstā iekļautas 76 vienības.

This master’s thesis analyses the governance model of public electronic mass media in Latvia, assessing its capacity to create preconditions for the development of public media. The study examines the role of public media in the Latvian media ecosystem and compares the governance models of public media in Latvia, Estonia, and Lithuania, with particular attention paid to the role of the Public Electronic Mass Media Council (SEPLP) in shaping public service media mandates as well as in setting and implementing strategic goals. Based on expert interviews and document analysis, proposals for improving the public media governance model have been developed. The main text of the thesis consists of 83 pages and includes an introduction, four chapters, conclusions, and proposals. Additionally, the thesis includes three tables and five appendices. The list of references contains 76 sources.
Evaluation of the Public Electronic Media Governance Model and Potential Solutions.
Keywords: Vadībzinātne; sabiedriskais medijs; pārvaldības modelis; Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome; stratēģiskie mērķi; ietekmējošie faktori