Izgulējumu profilakse un aprūpe mājas apstākļos pacientiem ar spinālu šķērsbojājumu - Vanaga, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darba tēma ir „Izgulējumu profilakse un ārstēšana mājas apstākļos pacientiem ar spinālu šķērsbojājumu”. Darba laikā gadās sastapties ar pacientiem, kuriem ir spināls šķērsbojājums un kuri ir ieguvuši izgulējumus galvenokārt nezināšanas vai medicīnas darbinieku nolaidīgas attieksmes dēļ. Lai izvairītos no izgulējumu iegūšanas, galvenais ir profilakse – pareizs ēšanas režīms, regulāra pozas maiņa gultā un riteņkrēslā, kaitīgo ieradumu atmešana, pareizs miega un atpūtas modelis, pozitīvs skats uz dzīvi. Kā pētniecības instruments tika izmantota pacientu intervēšana. Pēc sarunām ar pacientiem tika noskaidrots, ka mediķi ļoti izvairīgi runā par izgulējumiem, nebrīdina pacientus un nedod nepieciešamos norādījumus. Tie pacienti, kuri jau daudzus gadus atrodas riteņkrēslā, ir izglītoti par izgulējumu profilaksi. Informāciju viņi ir ieguvuši no citiem tādiem pašiem pacientiem vai arī empīriskā ceļā – no personīgās pieredzes. Atslēgvārdi: spināls pacients, izgulējums, profilakse, aprūpe mājas apstākļos, intervija.

Theme of the bachelor’s work is „Care and prevention of pressure ulcers for patients with spinal cord cross-section”. During their work experience nurses meet patients with spinal cross-section who have pressure ulcers developed mostly because of lack of knowledge or due to negligence of medical workers. To prevent development of pressure ulcers the most important are preventive measures – appropriate eating regime, regular change of posture in the bed and in wheelchair, abandonment of destructive habits, correct model of sleeping and rest, positive state of mind. Interviewing of patients was used as an instrument of research. After conversations with patients it was understood that medical workers very elusively talk about pressure ulcers, they don’t warn patients, and don’t give necessary instructions. Patients, who are in the wheelchair already for many years, are well educated regarding prevention of pressure ulcers. They have obtained information from other patients with similar diagnosis or empirically – from personal experience. Keywords: spinal patient, pressure ulcer, prevention, care at home, interview.
Care and prevention of pressure ulcers for patients with spinal cord cross-section
Keywords: Medicīna