Ķīmisko augu aizsardzības un mēslošanas līdzekļu aprites analīze Latvijā: stāvoklis un problēmas - Gaša, Baiba (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba mērķis ir novērtēt datu apriti un pieejamību par ķīmisko augu aizsardzības līdzekļu (AAL) un mākslīgā mēslojuma (ML) izmantošanu Latvijā un vērtēt šo vielu izmantošanas tendences. Darbā pētīta ķīmisko AAL un ML aprite, analizēta datu pieejamība un kvalitāte par lauksaimniecībā izmantotajām ķimikālijām un minerālmēsliem. Balstoties uz pieejamajiem datiem, izdarītas ķīmisko AAL un ML aprites prognozes Latvijā. Darba rezultātā secināts, ka bioloģiskās lauksaimniecības platību īpatsvara palielināšanās neizraisa ķīmisko AAL un ML aprites apjomu samazināšanos. Maģistra darbs sastāv no piecām nodaļām - literatūras apskats, materiāli un metodes, rezultāti, diskusija, secinājumi. Maģistra darba apjoms ir 70 lappuses. Darbā ietverti 25 attēli un 5 tabulas. Atslēgvārdi: ķīmiskie augu aizsardzības līdzekļi, mēslošanas līdzekļi, bioloģiskā lauksaimniecība, integrētā lauksaimniecība, konvencionālā lauksaimniecība

The master thesis aims to assess the circulation and availability of data on chemical crop protection products and artificial fertilizers (AF) in Latvia, as well as to evaluate trends of utilization of these substances in Latvia. The theses study issues regarding the utilization of chemical crop protection products/AF in Latvia. Based on the trends of use of these chemicals in Latvia predictions were made about its use in future. There were analysed availability and quality of the data of chemicals used in agriculture. It was concluded that increase in relative proportion of the area under organic farming does not result in decrease in amount of chemicals. Master's thesis consists of 5 chapters - literature review, materials and methods, results, discussion, conclusions. The thesis is written on 70 pages, it contains 25 figures and 5 tables. Keywords: chemical crop protection products, artificial fertilizers, biological agriculture, integrated agriculture, conventional agriculture
Analysis of handling of chemical plant protection products and fertilizers in Latvia: the status and problems
Keywords: Vides zinātne