Dzimuma statusi musulmaņu tiesībās - Rīmene, Alise (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba tēma ir „Dzimuma statusi musulmaņu tiesībās”. Tēma tika izvēlēta, jo mūsu- Rietumu kultūras sabiedrībā- valda aizspriedumi pret musulmaņu tiesībām. Savukārt, aizspriedumi rodas no nezināšanas. Mūsdienu rietumu sabiedrībai ir grūti izprast atsevišķas musulmaņu tiesību normas, piemēram, sievietes ierobežoto rīcībspēju un atrašanos vīra varā. Jau kādu laiku tiek runāts par Eiropas lēnu islamizāciju, jo arvien vairāk cilvēku no musulmaņu zemēm iebrauc Eiropā, lai paliktu uz dzīvi. Eiropiešiem nākas respektēt līdzāspastāvošās sabiedrības uzbūvi, kuru veido reliģiskās normas. Tolerances pamats ir otra pasaules uzskata saprašana. Savukārt, saprast var tikai to, ko pazīst. Arī mūsdienās daļa no musulmaņiem dzīvo saskaņā ar šariata normām, līdz ar to dzimumu statusu tiesiskais regulējums ir saglabājies nemainīgs. Tiesības ir neatņemama sabiedrības dzīves sastāvdaļa, taču priekšstati par to, kas ir tiesības un kāds ir tiesību normu saturs, dažādām kultūrām ir atšķirīgi Musulmaņu tiesībās dzimumi nav līdztiesīgi- sievietēm ir ierobežota rīcībspēja. Taču šāds tiesiskais regulējums pastāvēja arī pārējās divās monoteiskajās reliģijās- jūdaismā un kristietībā. Islāms sievietes statusa regulējumu pārņēma no jau pastāvošajām monoteiskajām reliģijām. Dzimuma statusu atšķirīgais regulējums izriet no darba dalīšanas principa- dzimumi nav ne fiziski, ne garīgi vienlīdzīgi, tie neatrodas salīdzināmās situācijās, līdz ar to tiem nevar būt vienāda rīcībspēja.

The theme of my bachelor coursework is "The statuses of gender in muslim rights". This theme was chosen because in our - Western culture society - there are prejudices regarding muslim rights. And prejudices rise from lack of knowledge. It is hard for the modern western society to understand specific muslim norms of rights, for example, the limited freedom of women and being under the power of their husbands. A slow islamisation of Europe has already been talked about for a certain period of time because more and more people from muslim countries arrive in Europe to settle here for life. Europeans have to respect the structure of several co-existing societies which is formed by the religious norms. The basics of tolerance is understanding the values of the other society. But in order to understand people have to know about it. It happens nowadays as well that a part of the muslim society lives by the shariat norms, therefore the legal regulations of gender statuses have stayed immutable. Human rights are a vital part of society's everyday life, but the ideas about them, about what is rights and what is the content of them is different for varied cultures. In muslim rights gender rights are not equal- women are limited in their rights. Although these legal regulations do exist in other two monotheist religions - judaism and christianity. The varied regulations of gender statuses is due to the division of labour principle - genders are not physically, nor mentally equal, they are not in comparable situations therefore they cannot have the same capability.
Gender statuses in muslim rights
Keywords: Juridiskā zinātne