Juridisko personu kreditēšana AS "SEB Latvijas Unibanka" - Vācers, Armands (Latvijas Universitāte, 2007)
Maģistra darba autors ir Armands Vācers un darba tēma ir “Juridisko personu kreditēšana AS “SEB Latvijas Unibanka””. Šī maģistra darba mērķis, balstoties uz AS „SEB Latvijas Unibanka” kreditēšanas politikas analīzi, noskaidrot kredīta saņemšanas iespējas uzņēmumiem un izstrādāt secinājumus un priekšlikumus bankas darbības pilnveidošanai. Maģistra darba galvenie uzdevumi ir: ņizvērtēt Unibankas izstrādātos kreditēšanas nosacījums, kas ietver – kreditēšanas pamatprincipus, kreditēšanas politiku un procesu, finansēšanas veidus, ņraksturot un izanalizēt juridiskām personām piedāvātos kredīta produktus un kredīta nodrošinājuma veidus, ņizanalizēt AS „SEB Latvijas Unibanka” kredītportfeli, ņraksturot un izanalizēt būtiskākos izmantojamos rādītājus uzņēmumu finansu analīzē. Darbs izklāstīts piecās nodaļās. Pirmajā nodaļā ir apskatīta kredīta būtība, klasifikācija, tā nepieciešamība uzņēmumiem, kā arī kreditēšanas pamatprincipi un priekšnoteikumi. Otrajā nodaļā ir raksturots un analizēts AS “SEB Latvijas Unibanka” kredītportfelis par pēdējiem gadiem – kredītportfeļa dinamika un kredītu struktūra, kredītu sadalījums pēc nozarēm. Trešajā nodaļā ir izvērtēti juridisko personu kreditēšanas nosacījumi, t.i., kreditēšanas pamatprincipi, kreditēšanas politika un process, kredīta nodrošinājums, kā arī biznesa plāna nepieciešamība kredīta saņemšanai. Ceturtajā nodaļā ir apskatīti Unibankas piedāvāti kredītu produkti uzņēmumiem. Piektajā nodaļā ir izpētīta juridisko personu finansu rezultātu analīzes nepieciešamība kredīta saņemšanai, kā arī veikta būtiskāko finansu stāvokļa rādītāju aprēķināšana un analīze uz Sia “MAĢISTRS” bilances un peļņas vai zaudējumu aprēķina bāzes. Darbs uzrakstīts maģistra grāda aizstāvēšanai. Darba pamatdaļa 95 lappuses, satur 14 tabulas un 12 attēlus. Darba beigās izteikti secinājumi un priekšlikumi.

The author of this master’s paper is Mr. Armands Vācers and the title of the paper is „The crediting of legal persons in the joint-stock company „SEB Latvijas Unibanka””. Based on the analysis of the crediting policy of SEB Latvijas Unibanka, the aim of the paper is to clarify a credit gaining possibilities for legal entities and to work out the conclusions and suggestions for improvement of the daily operations in the bank. The main objectives of the master’s paper are as follows: ņto evaluate the provisions of „SEB Latvijas Unibanka” crediting policy, including the crediting ground rules, the crediting processes, the types of financing; ņto describe and analyze the credit products and types of loan collaterals for legal persons; ņto analyze the credit portfolio of „SEB Latvijas Unibanka”; ņto feature and analyze the relevant indexes used for the financial evaluation of legal entities. The paper consists of five chapters. Chapter 1 talks about the essence of a loan, classification, a loan necessity for enterprises, as well as the ground rules and preconditions of crediting. Chapter 2 is devoted for description and analysis of the credit portfolio of „SEB Latvijas Unibanka” for the last years, i.e. the dynamics and structure of the credit portfolio and the breakdown of loans by economic sectors. Chapter 3 evaluates the crediting provisions for legal entities, i.e. the basic rules of crediting, crediting policy and processes, loan collaterals, as well as the necessity of a business plan for gaining a loan. Chapter 4 describes all kind of credit products provided by „SEB Latvijas Unibanka”. Chapter 5 analyses the necessity of the analysis of financial indexes for gaining a loan, as well as provides the calculations and analysis of financial indexes, which are based on balance sheets and statements of profit or losses of SIA “MAĢISTRS”. The paper is written for purposes of defending a master’s degree, it contains 95 pages, as well as 14 tables and 12 pictures. At the end of the paper conclusions and suggestions are added.
Crediting politics of legal persons in ISC "SEB Latvijas Unibanka"
Keywords: Ekonomika