Skatuves apgaismojums 21. gadsimta Latvijas teātrī: tehnoloģija un filozofija - Beināre, Dina (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba “Skatuves apgaismojums 21. gadsimta Latvijas teātrī: tehnoloģija un filozofija” mērķis ir izpētīt un sistematizēt skatuves apgaismojumā izmantoto tehnoloģiju un pamatprincipu attīstību no pirmssākumiem līdz mūsdienām, kā arī aplūkot to pielietojumu Latvijas teātru izrādēs 21. gadsimtā. Maģistra darbā apkopota informācija par teātra apgaismojuma un tā filozofijas attīstību no 5. gadsimta p. m. ē līdz mūsdienām, sistematizēti 21. gadsimta teātru skatuves apgaismojuma pamatprincipi un līdzekļi to īstenošanai, kas pamatoti ar piemēriem no teātru izrādēm, veiktas intervijas ar Latvijas teātru gaismu māksliniekiem un apkopoti termini, kas saistīti ar skatuves apgaismojumu un tā īpašībām, latviešu valodā.

The aim of this Master’s thesis “Stage Lighting of the 21st Century Latvian Theatre: Technology and Philosophy” is to investigate and systematize the development of technologies and principles used in stage lighting from their origin up until the present time, and to examine their applications in the 21st century Latvian theatre. This Master’s thesis provides an overview of the development of stage lighting and its philosophy starting from the 5th century B.C. up until the present time, systematizes the principles and the equipment of 21st century stage lighting, which are illustrated by examples from theatre performances, as well as, includes interviews conducted with Latvian stage lighting designers and includes a glossary of terms in Latvian about stage lighting and its characteristics.
Stage Lightning of the 21st Century Latvian Theatre: Technology and Philosophy
Keywords: Filoloģija; teātris; skatuves apgaismojums; 21. gadsimts; tehnoloģija; filozofija