Analizējamo šķīdumu pagatavošana ar gravimetrisko atšķaidītāju - Mieriņa, Daiga (Latvijas Universitāte, 2018)
Analizējamo šķīdumu pagatavošana ar gravimetrisko atšķaidītāju. Mieriņa D., zinātniskie vadītāji, Dr.habil.chem. Viktors Šatcs, Dr.chem. prof. Arturs Vīksna. Maģistra darbs, 68 lappuses, 34 attēli, 29 tabulas, 29 literatūras avoti, 3 pielikumi. Latviešu valodā. Literatūras daļā ir apkopota informācija par volumetriskas paraugu pagatavošanas kļūdu rašanās faktoriem un gravimetriskas paraugu pagatavošanas efektivitāti, sniegts neliels ieskats par mūsdienu tirgū pieejamajiem gravimetriskajiem dozatoriem. Eksperimentālajā daļā paraugu pagatavošanā izmantoja SIA Faneks ražoto gravimetrisko atšķaidītāju“Verity V2”. Lai salīdzinātu gravimetriskā atšķaidītāja veiktspēju ar analītisko iekārtu izvirzītajām specifikācijām (linearitāti, pareizību un atkārtojamību), gravimertiski pagatavoja paraugus, šķīdinot cietu vielu 50 mL, kā arī atšķaidot kofeīna izejas šķīdumu 10 un 50 mL. Veikta blīvuma noteikšana ar “Verity V2” acetonitrila-ūdens binārajam maisījumam. Darbā izmantotas elektroniskās datu bāzes un interneta resursi. Apskatītie literatūras avoti ir angļu un vācu valodās, kas izdoti no 1950. līdz 2017. gadam.

Gravimetric samples preparation by using analytical gravimetric diluent. Mieriņa D., supervisor leading scientists, Dr.habil.chem. Viktors Šatcs, Dr.chem.prof. Arturs Vīksna. Master's thesis, 68 pages, 34 figures, 29 tables, 29 literature references, 3 attachments. In Latvian. The work contains information about volumetric solution preparation, the causes of errors to obtaining inaccurate results and effectivity of useing gravimetric solution preperation, discussed nowadays-available dosing equipment. In the experimental part, the gravimetric dilutor “Verity V2” developed by SIA Faneks was used to gravimetrically prepare samples. To compare the performance of the gravimetric dilutor with the specifications (linearity, precision and repeatability) of the analytical equipment, samples were prepared by dissolving solid sample with target volumes of 50 mL and dissolving caffeine stock solution with target volumes of 50 and 10 mL. With "Verity V2" determined also density of acetonitrile-water binar solutions. The literature sources used in this thesis were obtained from databases and other electronic resources. The sources used were published during the period from 1950. and 2017.
Gravimetric sample preparation using an analytical gravimetric dilutor
Keywords: Ķīmija; GRAVIMETRISKA ŠĶĪDUMU PAGATAVOŠANA; LINEARITĀTE; PAREIZĪBA; ATKĀRTOJAMĪBA; BLĪVUMA MĒRĪJUMI