Topošo skolotāju instrukciju valoda angļu valodas stundās - Neilande, Santa (Latvijas Universitāte, 2011)
Diplomdarba nosaukums ir „Topošo skolotāju instrukciju valoda angļu valodas stundās”, un diplomdarba autore uzskata, ka klasē doto instrukciju skaidrība nosaka visas stundas gaitu. Diplomdarba mērķis bija izpētīt veidus, kādos angļu valodas skolotāji dod instrukcijas angļu valodas stundās. Izvēlētā pētījuma metode bija atsevišķa gadījuma pētījums, jo tika analizēta konkrētu studentu metavaloda. No 2011. gada marta līdz maijam Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes angļu valodas skolotāja programmas 3. un 4. kursa studenti tika lūgti aizpildīt anketu, kas viņiem tika nosūtīta elektroniski, kā arī izdalīta lekciju laikā, lai noskaidrotu veidus, kādos viņi savās stundās dod instrukcijas. Tika vērotas deviņu 4.kursa studentu vadītās stundas, un veiktās piezīmes – analizētas. Pierakstītās frāzes tika klasificētas, un tika izveidots angļu valodas stundās izmantojamu instrukciju apkopojums. Ar izstrādātās anketas palīdzību darba autore uzzināja, ka respondenti zināja dažādus instrukciju došanas veidus, un arī savās stundās izmantoja dažādas stratēģijas instrukciju došanai un skolēnu sapratnes noskaidrošanai. Topošo skolotāju vadīto stundu novērošana pierādīja, ka, pat ja viņiem trūka pieredzes un pārliecības, viņi spēja saviem skolēniem dot skaidras instrukcijas; tomēr reizēm instrukcijas bija neskaidras, mulsinošas un nedemonstrēja pietiekamas angļu valodas zināšanas. Iespējams, ka nespēju konsekventi dot skaidras un saprotamas instrukcijas rada plānošanas trūkums pirms stundām, kā arī paļaušanās uz improvizācijas prasmi. Haotisku valodu, ieskaitot instrukciju došanu, iespējams, izraisa arī nervozitāte un nedrošība, stājoties klases priekšā, ko studenti varētu pārvarēt, ja trenētos publiskajā runā un turpinātu attīstīt savas valodas prasmes.

The title of the Diploma Paper is “Student Teachers’ Classroom Language in Giving Instructions in English Lessons” and the author of the Diploma Paper believes that the clarity of the instructions given in the classroom determines the flow of the whole lesson. The aim of the Diploma Paper was to explore the ways in which English language teachers can give instructions in English lessons The chosen research method was a case study as several particular student teachers’ classroom language was analysed. In March – May, 2011, 41 3rd and 4th year students of the English Teacher Education Programme at the University of Latvia, Faculty of Education, Psychology and Art were asked to fill in a questionnaire that was sent to them via email and distributed during lectures in order to find out the ways they gave instructions in their lessons. Nine 4th year students’ lessons were observed and the field notes – analysed. The recorded phrases were classified and a collection of instructions that could be used in English lessons was created. With the help of the questionnaire the author of the Diploma Paper found out that the respondents were aware of various ways how instructions could be given, and they also applied several strategies of giving instructions and checking students’ comprehension of these instructions in their lessons. The observation of student teachers’ lessons proved that even though they lacked experience and confidence, they were able to give clear instructions to their students; however, sometimes the instructions were vague, confusing and did not show appropriate English language skills. It is possible that the inability to consistently give clear and understandable instructions is caused by the lack of planning before the lessons and relying on improvisation skills. Chaotic speech, including the delivery of instructions, might also be caused by nervousness and insecurity when standing in front of the classroom, which could be overcome if the students practise public speaking and keep developing their language skills.
Student Teachers' Classroom Language in Giving Inststructions in English Lessons
Keywords: Pedagoģija