Magnētiskās rezonanses protokola pielietošana spondilodiscīta gadījumā - Kubliņš, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma - “Magnētiskās rezonanses protokola pielietojums spondilodiscīta gadījumā”. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka muguras sāpes ir biežākās no visām sāpēm. Lai arī spondilodiscīts ir samērā reta saslimšana, tās biežums un popularitāte diezgan strauji palielinās tieši pēdējā laikā. (15.) Pacientiem ar spondilodiscītu ir būtiska precīza un savlaicīga diagnostika un tā kā magnētiskā rezonanse (turpmāk tekstā – MR) ir “zelta standarts” tā diagnostikā, tad ir ļoti svarīgi izvēlēties pareizu MR protokolu, lai precīzi un pareizi vizualizētu spondilodiscītu. Darba mērķis ir izprast un noskaidrot protokola pielietošanu MR spondilodiscīta gadījumā. Pētniecības uzdevumi: analizēt literatūru par mugurkaula normālo anatomiju un MR anatomiju, spondilodiscītu un tā diagnostiku, kā arī MR pielietoto protokolu spondilodiscīta gadījumā, pacienta pozicionēšanu. Izveidot analītisku pētījumu, kā arī veikt datu interpretāciju un izdarīt secinājumus par protokola pielietošanu MR spondilodiscīta gadījumā. Par pētniecības instrumentu tiek izmantots pētījuma protokols, savukārt pētniecības metode ir kvalitatīvs pētījums – salīdzinošā analīze. Bakalaura darba apjoms ir: 38 lapaspuses 5 nodaļas un 11 apakšnodaļas, analizēti un izmantoti 32 literatūras avoti, veikti secinājumi.

Bachelor thesis – “Magnetic resonanse protocol adaption in The case of spondylodiscitis.” The subject’s importance is dictated by fact, that back pain is most frequent of all pains and although spondylodiscitis is rare desease its popularity is growing in nowadays. (15.) Fast and precise diagnosis is crucial for patients with spondylodiscitis. Magnetic resonase imaging is a golden standart in spondylodiscitis diagnostics. That gives most importance to choose proper protocol for precise spondylodiscitis visualization in magnetic resonanse. The aim is to evaluate adaption of the magnetic resonanse imaging protocol in a case of spodylodiscitis. Research objectives are to analyze literature of The normal and magnetic resonance anatomy of The spinal cord. Analyze literature of The spondylodiscitis and its diagnostics as well as magnetic resonace imaging protocol in case of it. Analyze litareatur of patient positioning and do an analitical research and interpretation of data. Make a conclusion of protocol usage in magnetic resonanse in case of spondylodiscitis. Research tool study protocol. The research method is a qualitative study, a comparative analysis. The bachelor's consists of 38 pages, 5 chapters and 11 sub-chapters, 32 literature sources and conclusion.
Magnetic resonanse protocol adaption in The case of spondylodiscitis
Keywords: Medicīna; magnētiskā rezonanse; spondilodiscīts; mugurkauls; starpskriemeļu diski; protokols