Redzes nerva disku stereoskopisko attēlu novērtēšana glaukomas un tās progresijas gadījumos - Kalteniece, Alise (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 67 lappusēm. Tas satur 32 attēlus, 6 tabulas, 64 atsauces uz literatūras avotiem un 3 pielikumus. Mērķis: izpētīt kura no stereofotogrāfiju attēlošanas metodēm – stereoskopiskā flikera hronoskopija vai fotogrāfiju novērtēšana tām atrodoties blakus – dod labāku ieguldījumu un rezultātu sakritību optometristu un studentu starpā, nosakot izmaiņas redzes nerva diskā. Metode: 8 optometristi un 9 optometrijas studenti novērtēja 34 RND stereofotogrāfijas, nosakot vai RND ir laikā stabili vai ar progresīvām izmaiņām. Rezultāti un secinājumi: Stereo flikera hronoskopija ir klīniski nozīmīgāka metode glaukomas progresijas un RND izmaiņu noteikšanā nekā stereofotogrāfiju novērtēšana SBS. Atslēgas vārdi: stereofotogrāfijas, stereo flikera hronoskopija, glaukoma, glaukomas progresija, RND novērtēšana

Master thesis is written on 67 pages in Latvian. It contains 32 pictures, 6 tables, 64 sources of information and 3 apendices. Purpose: to investigate which of the stereophotography viewing methods – side-by-side viewing or stereo flicker chronoscopy – shows better contribution and agreement among optometrists and students when assessing changes in the optic nerve head. Methods: 8 optometrists and 9 optometry students assessed 34 optic nerve head stereophotographs by saying whether optic disc appeared stable or with progressive changes in time. Results: Stereo flicker chronoscopy is clinically more significant method in the detection of glaucomatous progression and optic nerve head changes than using side-by-side viewing. Key words: stereophotographs, stereo flicker chronoscopy, glaucoma, glaucoma progression, optic nerve head assessment.
Assessment of stereoscopic images of optic nerve head in the detection and progression of glaucoma
Keywords: Fizika