Nosacīta notiesāšana - Ostapova, Jevgenija (Latvijas Universitāte, 2017)
Darba autore Jevgenija Ostapova izvēlējusies tematu pētījumam: Nosacīta notiesāšana. Bakalaura darba zinātniskais vadītājs ir Mg.iur. lekt. Evija Vīnkalna. Bakalaura darba apjoms 49 lapas. Izstrādājot darbu, autore izvirzīja mērķi noskaidrot nosacītas notiesāšanas kā jēdziena rašanās vēsturi, svarīgākus attīstības posmus, nosacītas notiesāšanas būtību un nozīmi uz šo brīdi, nosacītas notiesāšanas piemērošanas kritērijus, tās piemērošanas un izpildes jautājumus praksē, kā arī izpētīt svarīgākus aspektus attiecībā uz nosacītu notiesāšanu ārvalstu regulējumā (piem., tādu valstu kā ASV, Lielbritānija, Itālija, Krievija). Par pētījuma objektu tika izvēlēts Nosacītas notiesāšanas institūts. Nosacītas notiesāšanas piemērošanas un izpildes aspektus vēsturiskā un mūsdienu kontekstā var uzskatīt par pētījuma priekšmetu. Veicot pētījumu autore nonākusi pie hipotēzes, ka nosacīti noteiktais sods ir efektīvs krimināltiesību regulēšanas isntitūts, ja tiek piemērots tiesiski, likumīgi un pamatoti. Autore izvirzījusi sev sēkojošus pētījuma uzdevumus: noskaidrot, kas ir nosacīta notiesāšana, pārskatīt gan Latvijas, gan ārvalstu tiesisku regulējumu par nosacītu notiesāšanu, ielūkoties nosacītas notiesāšanas vēsturiskajā attīstībā, noskaidrot svarīgus aspektus nosacītas notiesāšanas piemērošanas un izpildes gaitā, izvērtēt nosacītas notiesāšanas realizācijas būtiskas problēmas. Veicot pētījumu tika izmantotas pētīšanas, analīzes, novērtēšanas, datu apstrādes metodes. Izpētot nosacītās notiesāšanas institūtu autore var izteikt sēkojošus priekšlikumus un rekomendācijas: nosacītu notiesāšanu jāuzskata par nopietnu krimināltiesību institūtu, kas nebūt nav atbrīvošana no soda, bet gan efektīva alternatīva brīvības atņemšanas sodam; vairāk jāindividualizē nosacīta soda noteikšana, lai šāda veida notiesāšana būtu tiesīga, pamatota un rezultatīva katrā atsevišķā gadījumā; jāuzlabo mehānismi, kas veicina veiksmīgu nosacītas notiesāšanas izpildes gaitu. Atslēgas vārdi: Nosacīta notiesāšana, pārbaudes laiks, nosacīti notiesāto pienākumi, Valsts probācijas dienests, nosacīti notiesāto uzraudzība.

Author of thesis Jevgenija Ostapova choose the title of thesis: The Conditional sentencing. Scientific supervisor of Bachelor’s thesis is Mg.iur. lect. Evija Vīnkalna. Capacity of Bachelor’s thesis is 49 pages. Goal of the research is to determine the essence, criteria of readjustment of conditional sentencing, it’s readjustment and fulfillment issues in practice. For object of the research is taken conditional sentencing Institute in Republic of Latvia. Subject of the research is readjustment and fulfillment aspects of conditional sentencing in practice. Making the research, author came to this hypothesis: Conditionally determined penalty is effective criminal control institute, if it is being determined legally, lawfully and reasonably. Author put these tasks of the research: To determine, what is conditional sentencing, to review law regulations for conditional sentencing, to determine essential aspects during the readjustment and fulfillment of conditional sentencing, to evaluate significant problems during the realization of conditional sentencing. During research were used methods like research, analysis, evaluation, data processing. These are author’s proposals and recommendations: To consider conditional sentencing as serious criminal institution, that is not the amnesty, but an effective alternative for deprivation of freedom; conditional sentencing should be more individual, so that this kind of sentencing was more lawful, reasonable and with more results in every different case; mechanisms that promote successful fulfillment of conditional sentencing should be fixed. Key words: conditional sentencing, probation, obligations of conditionally sentenced, State probation service, supervision of conditionally sentenced.
The Conditional sentencing
Keywords: Juridiskā zinātne; Nosacīta notiesāšana; Pārbaudes laiks; Nosacīti notiesāto pienākumi; Valsts probācijas dienests; Nosacīti notiesāto uzraudzība.