Īres namu un dzīvokļu studentiem izveides principi - Stadgale, Monta (Latvijas Universitāte, 2011)
Veidojot darbu, autore pēta un sistematizē materiālus, kas saistīti ar tēmu, tiek meklētas un atrastas atbildes uz jautājumiem – kad parādījās pirmās īres, nomas vietas; kādam nolūkam tika celti pirmie īres un dzīvojamie nami; kam bija iespēja īrēt un uzturēties šajos apartamentos; kad parādījās pirmās skolas Latvijā un kādas bija audzēkņiem nodrošinātās naktmītnes. Tiek aplūkoti dažādi fakti un pētīta literatūra par pirmo Universitāšu rašanos Latvijā, Eiropā un citviet pasaulē, jo līdz ar tām parādās arī studentu pieplūdums pilsētā, pieaug pieprasījums pēc vietām, kur dzīvot, sākot ar kopmītnēm, īres dzīvokļiem, līdz pat īres namiem, kas pasaules lielāko universitāšu pilsētās nereti veido veselas ielas, pat kvartālus. Pētnieciskajā daļā tiek analizēti aptaujas anketas rezultāti, pētīts studentiem izīrēšanai paredzēto dzīvojamo telpu piedāvājums, praktiskajā daļā tiek izstrādāts funkcionāls, ergonomisks un mūsdienīgs interjera projekts un mēbele, kas piemērota studentiem un jauniešiem.

To form this diploma work author researches and systematizes materials which are involving the issue. The answers are searched for and found about when the first rented rooms and rents appeared, for what purpose first tenement houses and residential buildings were built, who had possibility to hire and to live in these apartments, when the first schools were established and how hostels were. Various facts are looked closely about the first universities in Latvia, Europe and in the world. Where with there is an inflow of students, supply and demand of dwelling space. Questionnaire results and different offer and floor plans of apartments are analyzed in the research part of this work.
Creation principles for student rental houses and apartments
Keywords: Mākslas zinātne