Saistību dzēšanas procedūra kā fiziskās personas maksātnespējas procesa stāvokļa risinājums - Zlatkina, Darja (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba mērķis ir fiziskās personas saistību dzēšanas procedūras kā tiesisko attiecību regulējošo metožu, detalizēta pētīšana. Darbā tiek izvērtēts Latvijas Republikā spēkā esošais un iepriekšējais Maksātnespējas tiesisko regulējums ar mērķi konstatēt iespējamas trūkumus regulējumā un sniegt priekšlikumus tās izlabošanai. Krīzes apstākļos strauji auga fiziskās personas maksātnespējas pieteikumu skaits un aktivizējas maksātnespējas tiesiskā regulējuma efektivitātes jautājumi. Lai panāktu regulējuma efektivitāti tika pieņemts Jaunais Maksātnespējas likums, kas mērķis bija sabalansēt parādnieka un kreditora savstarpējas attiecības. Efektīva maksātnespējas tiesiskā regulējuma galvenais uzdevums ir panākt parādnieka maksātspējas atjaunošanos un aizsargāt kreditora intereses, un izdarīt to visu īsākos termiņos. Lai sasniegtu parādnieka un kreditora attiecību sabalansēšanu tiek izstrādātas divas atsevišķas procedūras- bankrota procedūra, kas galvenokārt sekmē kreditoru interešu aizsardzībai, un saistību dzēšanas procedūra, kas ļauj parādniekam dzēst savas parādsaistības īsākos laikos. Ar jauno Maksātnespējas tiesisko regulējuma pieņemšanu radās jautājumi un neskaidrības, kas attiecās uz Maksātnespējas likuma tiesību norma piemērošanu. Par galveno problēmjautājumu uzskata saistību dzēšanas procedūru, jo ar parādnieka tiesību aizsardzību tā ierobežo kreditoru prasījuma tiesības. Ar saistību dzēšanas procedūras atdalīšanu no bankrota procedūras, likumdevējs vēlas panākt situāciju, kad tikai labticīgs parādnieks var iziet visu maksātnespējas procesu un atjaunot savu maksātspēju. Saistību dzēšanas procedūrai, kā atsevišķa maksātnespējas procesa procedūrai pastāv savi ierobežojumi un vērtēšanas kritēriji. Darbā tiek veikta fiziskās personas saistību dzēšanas procedūras analīze, sniegti priekšlikumi, kas balstīti arī izvērtējot citu valstu maksātnespējas likumu normas. Svarīgi panākt, ka veicot izmaiņas, tiek iestrādāti principi, kas nodrošina ne tikai efektīvu maksātnespējas procesu, bet arī samērīgu procesā iesaistīto dalībnieku interešu aizsardzību. Bakalaura darba apjoms ir 51.lpp. Darba sagatavošanā tika izmantota norādītā literatūra un normatīvie akti. Darbā tika iekļauta tā informācija, kas visvairāk atbilda darba izvirzītā mērķa sasniegšanai.

The bachelor’s project aim is detailed studying of the procedure of debts repayment of private person, as method of legal relations regulation. During the project are estimated legal regulations of insolvency that are and were in force in Latvian Republic, with the purpose to ascertain discrepancies in regulation and to offer amendments on improvement. During crisis the number of debtor petitions has promptly increased and questions on efficiency of legal regulation of insolvency became more active. Еo reach efficiency of regulation the new insolvency law has been accepted, whose purpose was to reach balance of attitudes between the debtor and the creditor. The main task of effective legal regulation of insolvency is to promote renewal of debtor solvency and protection of creditor interests in the shortest terms. To reach balance between the debtor and the creditor two separate procedures are developed. The procedure of bankruptcy, that protects interests of creditors, and the procedure of debts repayment, that allows to pay off debts of the debtor in shortest time. When new Insolvency law was accepted appeared discrepancies and questions about the application of rules. The main problem question was the procedure of debt repayment, because it protects the rights of the debtor, bet limits the rights of the creditor. By separating procedure of debt repayment from bankruptcy procedure, the legislator wished to put a condition, that only the diligent debtor can pass all process of insolvency and to renew solvency. Procedure of repayment of debts as separate procedure has its own restrictions and criteria of an estimation. In this project is carried out analysis of procedure of debts repayment, additionally assessing the insolvency law provisions in other countries. It is important to make the changes to be incorporated the principles in the Law, which provide not only an effective insolvency process, but also a reasonable interest of the process players'. Bachelor's Project consists of 51 pages. In preparing the work it was used specified in literature and law indicated in the list. In this work it was included the information, which the most corresponded to the appointed objective.
The procedure of debts repayment as personal insolvency state solution
Keywords: Juridiskā zinātne