Māsas loma darbā ar IVF cikla pacientēm donoru olšūnu izmantošanas ietvaros - Garkule, Iveta (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma "Māsas loma darbā ar IVF cikla pacientēm donoru olšūnu izmantošanas ietvaros". Darba teorētiskajā daļā aprakstīts par dzīvi bez bērniem un vēlāku bērnu plānošanu, par neauglības jēdzienu, tās cēloņiem un ārstēšanas metodēm, par olšūnu ziedošanas procesu un to izmantošanu, kā arī par māsas darbu donoru olšūnu ciklā. Pēc literatūras analīzes secināts, ka viens no sešiem pāriem visā pasaulē vismaz vienu reizi reproduktīvās dzīves laikā saskaras ar kādu neauglības problēmu. Arvien lielāka sieviešu daļa aizkavē bērna piedzimšanu līdz brīdim, kad ar vecumu saistīta auglības samazināšanās veicina neauglības izplatību un palielina pieprasījumu pēc auglības ārstēšanas ar asistētam reproduktīvām tehnoloģijām, tostarp donoru olšūnu izmantošanu. Pētījumā mērķis bija izpētīt māsas lomu darbā ar pacientēm reproduktoloģijas klīnikā "X" donoru olšūnu izmantošanas ietvaros. Pētījuma jautājums bija uzzināt kāda ir māsas loma darbā ar pacientēm donoru olšūnu izmantošanas ietvaros. Praktiskajā daļā izmantots kvantitatīvs, aprakstošs šķērsgriezuma pētījums. Pētījuma ietvaros izstrādāta anonīma anketa visām sievietēm, kuras bija reproduktoloģijas klīnikā "X" petījumā laikā. Pētījumā kopumā piedalījās 92 respondentes, no kurām 13 sievietes bija izmantojušas donoru olšūnas reproduktoloģijas klīnikā "X". Apkopojot un analizējot pētījuma datus, secināts, ka māsas loma darbā ar pacientēm donoru olšūnu izmantošanas ietvaros tika uzskatīta par svarīgu. Pacientes atzīmēja māsas profesionalitāti, spēju individuāli pielāgoties pie katra pacienta, emocionāli un fiziski atbalstīt procesā garumā. Māsas aprūpe, izglītojošais darbs, pieejamība un uzticība ir augsti novērtēti no pacienšu puses.

Bachelor's topic "The nurse's role in working with patients undergoing IVF with donor eggs". The theoretical part of the work describes life without children and later pregnancy, the concept of infertility, its reasons and treatment methods, the egg donation process and its use, as well as the nurse's work in the donor egg cycle. After analyzing the literature, it was concluded that one in six couples worldwide encounters some infertility problem at least once during their reproductive life. An increasing number of women are delaying childbirth until age-related fertility decline contributes to the prevalence of infertility and increases the demand for fertility treatment using assisted reproductive technologies, including the use of donor eggs. The aim of the study was to explore the nurse's role in working with patients at the "X" reproductive clinic undergoing IVF using donor eggs. The research question was to find out what the nurse's role is in working with patients using donor eggs. In the practical part, a quantitative, descriptive cross-sectional study was used. An anonymous questionnaire was developed for all women who were at the "X" reproductive clinic during the study period. Totally 92 women participated in the study, of whom 13 had used donor eggs at the "X" reproductive clinic. After data analysis and summarizing, it was determined that the nurse's role in working with patients using donor eggs is considered important. Patients highlighted the nurse's professionalism, ability to individually adapt to each patient and provide emotional and physical support throughout the process. Nurse's care, educational work, accessibility and trust were highly valued by the patients.
The nurse's role in working with patients undergoing IVF with donor eggs
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; neauglība; neauglības ārstēšana; olšūnu ziedošana; donoru olšūnu izmantošana; dzimumšūnas