Urīnceļu infekciju izraisošo gram-negatīvo baktēriju jutība pret antibakteriālajiem līdzekļiem - Puzko, Daniela (Latvijas Universitāte, 2017)
Aktualitāte: Urīnceļu infekcijas ir vienas no izplatītākajām infekcijām. Visbiežākie ierosinātāji ir gramnegatīvās baktērijas. Ar katru gadu palielinās šo baktēriju rezistence pret antibakteriālajiem līdzekļiem. Tas rada nopietnas problēmas pacientu ārstēšanā. Tāpēc, mana Bakalaura darba mērķis bija: noteikt antibakteriālo jutību gramnegatīvo baktēriju sugām, izmantojot BBLTM disku difūzijas metodi un E – testu, pielietojot CLSI kritērijus, kā arī veikt statistisko analīzi. Laikā no 01.01.2016 – 01.01.2017 tika izdalīti 80 gramnegatīvo baktēriju celmi. No tiem visbiežāk bija identificēti E.coli n-45, Klebsiella pneumoniae n-14. Visefektīvākais antibakteriālais līdzeklis bika amikacīns, jutība bija 76 izolātiem no 80 (95%). Visbiežāk rezistence bija pret ciprofloksacīnu n – 25 (31,25%) baktēriju izolātiem un n-15 (18,75%) izolātiem pret ceftazidīmu.

Actuality: Infection of urinal tract is one of the widest spread infections. The most often agent is gramnegative bacteria and resistance of the bacteria to antimicrobials means increases every year. It means serious problems in treatment of patients. That is why a purpose of my bachelor’s work is: to find out antimicrobial sensitivity of gramnegative bacteria, using BBLTM discs diffusion method, E – tests, and using criteria CLSI and also statistical analysis. In period 01.01.2016 – 01.01.2017 80 gramnegative bacteria breeds were singled out. Bacterias E.coli n-45, Klebsiella pneumoniae n-14 were the most common. Amikacin was found to be the most effective antibacterial, n-76 (95%) from 80 bacteria were sensitive to it. Gramnegative bacteria appeared more resistent to Ciprofloxacinum n – 25 (31,25%) and to Ceftazidime n – 15 (18,75%).
Sensetioity of gram-negative bacterium provoking an infection of urination tract to antibacterium means
Keywords: Farmācija; gramnegatīvās baktērijas; antibakteriālie preparāti; antibakteriālā rezistence; E-test