Vides apstākļu ietekme uz mikro- un makroelementu sastāvu Latvijā patērētos graudaugu pārtikas produktos - Gāga, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darbā pētīts mikro- un makroelementu saturs Latvijā patērētos plaša patēriņa graudaugu pārtikas un graudaugu bāzes bērnu pārtikas produktu paraugos, vides apstākļu ietekme uz elementu ienesi pārtikā, kā arī elementu biopieejamība un nozīmība pieaugušo un bērnu ikdienas uzturā. Pēc paraugu mineralizācijas elementu koncentrācija noteikta ar analītiskās ķīmijas metodēm. Elementu biopieejamība novērtēta pēc sekvenciālās ekstrakcijas analīzes. Mikro- un makroelementu vidējais saturs konstatēts augstāks bioloģiskas izcelsmes graudaugu pārtikas paraugos, tikmēr rezultāti starp paraugiem ar atšķirīgu ģeogrāfisku izcelsmi ir mainīgi. Griķu un četrgraudu pārslu produktos konstatēts augstāks elementu biopieejamais saturs. Aprēķini liecina, ka potenciāli toksisko elementu kontaminācijas risks, patērējot uzturā graudaugu produktus, ir zems. Atslēgas vārdi: mikroelementi, makroelementi, pārtika, kvantitatīvā analīze, elementu biopieejamība, vide.

Master thesis included the investigation of trace and major element content in selected cereal food products consumed in Latvia. Environmental conditions influencing transfer of elements and bioavailability were estimated as well. Samples of widely consumed cereal products and cereal-based baby food were collected and analyzed. After mineralization element concentration was detected by quantitative analytical methods. Assessment of bioavailability was done after speciation analysis. Higher average content of trace and major elements was detected for organic cereal food samples; meanwhile, results among the samples of different geographical origin were variable. Mixed cereal and buckwheat products contained higher bioavailable content of elements. Calculations show that contamination risk of potentially toxic elements for humans consuming cereal products is low. Key words: trace elements, major elements, food, quantitative analysis, bioavailability of elements, environment.
The impact of environmental conditions on the trace and major element content in cereal food products consumed in Latvia
Keywords: Vides zinātne