Vīriešu līdzestība prostatas vēža skrīningā - Monajenkova, Ruta (Latvijas Universitāte, 2019)
Onkoloģisko slimību skaits ar katru gadu pieaug, tāpēc agrīnai diagnosticēšanai ir liela nozīme. Bakalaura darba tēma „Vīriešu līdzestība prostatas vēža skrīningā”. Pētījuma aktualitāti noteica statistiski apstiprināts fakts, ka prostatas vēzis ir viens no izplatītākajām onkoloģiskām slimībām Latvijā vīriešu vidū. Hipotēze: Vīriešu līdzestība prostatas vēža skrīningā būtiski ietekmē agrīnu slimības diagnosticēšanu. Darba mērķis: Noskaidrot vīriešu līdzestību prostatas vēža skrīninga programmas ietvaros. Pētījuma veikšanai izmantota kvantitatīvā pētniecības metode. Pētījuma instruments – anketa. Pētījuma rezultāti liecina, ka lielākā daļa respondentu (88%) izprot savlaicīgu diagnosticēšanas nozīmību un 68% aptaujāto izprot kas ir PSA analīze, kā arī labi un ļoti labi savu līdzestību vērtē 54% respondentu. Atslēgvārdi:prostata,prostatas vēzis, līdzestība.

Oncological diseases is are constantly in number increasing so an early diagnosis is important. Bachelor's Theme is "Men's Attitude to Prostate Cancer Screening". The topicality of the study has been determined by the statistically confirmed fact that prostate cancer is one of the most common oncological diseases in Latvia among men. Hypothesis: Men's prostate cancer screening significantly affects early diagnosis. Aim of the thesis: To find out the male equilibrium within the framework of the prostate cancer screening program. The quantitative research method has been used for the research. A research tool - is questionnaire. The results of the research show that the majority of respondents (88%) realise the importance of a timely diagnosis and 68% of respondents understand what PSA analysis is, as well as 54% of respondents have displayed their adherence to medical recommendation very highly and highly. Keywords: prostate, prostate cancer, attitude.
Men's Attitude to Prostate Cancer Screening
Keywords: Medicīna; prostata; prostatas vēzis; līdzestība; prostate; prostate cancer