Piedošana un sēru izpausmes sievietēm pēc perinatālā zaudējuma - Lākute, Inta (Latvijas Universitāte, 2021)
Šī pētījuma mērķis ir izpētīt saikni starp piedošanas dimensijām (piedošana sev, piedošana citiem un piedošana situācijām), sēru simptomiem un zaudējuma raksturlielumiem sievietēm pēc perinatālā zaudējuma. Kā arī noskaidrot kādā mērā piedošana un zaudējuma raksturlielumi prognozē sēru simptomus. Pētījuma respondentu izlasi veido 440 sievietes, vecumā no 20 līdz 45. gadiem, kur vidējais vecums ir 33,2 gadi. Lai mērītu piedošanu, tika izmantota Hartlenda piedošanas skala (Heartland Forgiveness Scale, Thompson & Snyder, 2003), kuru Latvijā adaptējusi Vendija Balode, 2017. gadā. Traumatisko sēru aptauja (The Traumatic Grief Inventory Self – Report Version, Boelen, & Smid, 2017), kas tika adaptēta šī pētījuma ietvaros. Pētījumā tika atklāts, ka pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp piedošanu un sēru simptomiem, kā arī zaudējumu raksturlielumiem savā starpā. Zaudējuma raksturlielumi, tādi kā uztvertā zaudējuma smagums, izjustā tuvība pret zaudēto mazuli, laiks kopš zaudējuma, kā arī piedošana kopumā, psiholoģiskā palīdzība un uztvertā zaudējuma pārvarēšana, statistiski nozīmīgi prognozē sēru simptomus. Pētījumā iegūtie rezultāti liecina, ka piedošana var veicināt adaptīvāku sērošanu.

The purpose of this research is to explore the relationship between the dimensions of forgiveness (self-forgiveness, forgiving others and forgiving situations), grief symptoms and bereavement aspects in women after perinatal loss. Also, to find out to what extent forgiveness and bereavement aspects predict grief symptoms. Respondents of the study were 440 women, aged between 20 to 45, with an average age of 33,2. Heartland Forgiveness scale was used to measure forgiveness (Heartland Forgiveness Scale, Thompson & Snyder, 2003), adapted by Vendija Balode in Latvia, 2017. The Traumatic Grief Inventory was adapted as part of this study (The Traumatic Grief Inventory Self – Report Version, Boelen, & Smid, 2017). The results of research revealed that there were statistically significant relationships between forgiveness and grief symptoms, as well as bereavement aspects among themselves. Bereavement aspects, such as the severity of the perceived bereavement, experienced bonding to the lost baby, the time since the loss, as well as forgiveness in general, provided psychological assistance and overcoming the perceived loss, statistically significantly predict the symptoms of grief.
Forgiveness and Grief Symptoms in Group of Women After Perinatal Loss
Keywords: Psiholoģija; piedošana; sēras; sēru simptomi; zaudējums; perinatālais zaudējums