Glaciālie ezeri Mežoles pauguraines rietumu daļā Vēlā Vislas leduslaikmeta beigu posmā - Supe, Niks (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darbā veikts pētījums par Mežoles pauguraines rietumu daļā sastopamajiem glaciālajiem ezeriem, to izplatības robežām, nogulumiem, novietojumu un veidošanās gaitu. Glaciālo ezeru veidošanās pētījumu teritorijā norisinājās Vēlā Vislas apledojuma beigu posmā, Gulbenes fāzes deglaciācijas laikā. Darba izstrādē plaši izmantoti ģeoloģisko kartēšanas darbu materiāli un agrāko pētījumu rezultāti. Pētījums balstās uz oriģināliem pētījumu materiāliem, kurus autors ieguvis, ierīkojot ģeoloģiskos urbumus, apsekojot atsegumus, kā arī veicot dažāda veida un mēroga kartogrāfiskā materiāla analīzi. Iegūtie rezultāti paplašina priekšstatus par glaciālo ezeru izplatību Mežoles paugurainē, reinterpretējot agrāk noteiktās izplatības robežas, kā arī norādot uz līdz šim neidentificētiem glaciālo ezeru izplatības apvidiem. Izmantojot LiDAR zemes virsmas reljefa modeli un pētījumā iegūtos datus, izstrādāta pētījumu teritorijas kvartāra nogulumu karte.

This master thesis examines glacial lakes in the Mežole Hilly area, including the distribution, topographic position, formation, and glaciolacustrine sediments. The formation of the glacial lakes in the research area started during the Late Weichselian deglaciation, specifically the Gulbene deglaciation phase. Geological maps of the region and results of previous studies have been widely used in data analysis. The research is based on original data that was obtained by setting up drill-holes, inspecting outcrops, as well as analysing different types and scales of cartographic material. The results broaden the notion of the distribution of glacial lakes in the Mežole Hilly area, re-interpreting their previously determined borders, as well as indicating the distribution of areas that have not yet been recognised. LiDAR digital terrain model and acquired research data was used to develop a geological map of quaternary deposits in the area.
Glacial lakes of Mežole Hilly Area during the Late Weichselian deglaciation
Keywords: Ģeoloģija; Vidzemes augstiene; pieledāja ezeri; ģeoloģiskā kartēšana; glacioakvālie nogulumi