1,4-Dihidropiridīnu atvasinājumi kā 5-fluoruracila potencētāji - Bisenieks, Imants (Latvijas Universitāte, 2024)
Darbā aprakstītas simetriskas un nesimetriskas struktūras 1,4-dihidropiridīnu (1,4-DHP) iegūšanas metodes, esteru hidrolīze, amidēšana un karbonskābju alkilēšana. Darba mērķos ietilpst sintēžu ceļa izstrāde tādu 1,4-DHP atvasinājumu sintēzēm, kuri ir grūti vai nav iegūstami tiešā veidā, izmantojot Hanča sintēžu modifikācijas. Pievērsta uzmanība arī šīs vielu klases bioloģiski aktīvajām īpašībām. Literatūras apskatā apkopota informācija par 1,4-dihidropiridīna un piridīna atrašanos dzīvos organismos un pielietojumu farmācijā. Sintezēta rinda jaunu 1,4-dihidropiridīna atvasinājumu bioloģiskās aktivitātes pētījumiem.

In the literature review are described the methods of obtaining 1,4-dihydropyridines (1,4-DHP), hydrolysis of esters, amidation and alkylation of carboxylic acids. The objectives of the research include the development of a synthetic route for the synthesis of 1,4-DHP derivatives that are difficult or not obtainable directly while using modifications of the Hanch syntheses. Attention is also paid to the biologically active properties of this class of substances. The literature briefly summarizes information on the presence of 1,4-dihydropyridine and pyridine in living organisms and their use in pharmaceuticals. In experimental part are described synthesis of series of new 1,4-dihydropyridine derivatives for biological activity studies.
Potentiation of 5-fluorouracil by 1,4-dihydropyridine derivatives
Keywords: Ķīmija; 1,4-DIHIDROPIRIDĪNS; 5-FLUORURACILS; HANČA SINTĒZE; KARBONSKĀBJU ALKILĒŠANA; ESTERU HIDROLĪZE