Iegrimšanas, daiļliteratūras lasīšanas un sociālo mediju problemātiskas lietošanas ieraduma saistība ar depresijas, trauksmes un stresa rādītājiem. - Jansone, Dace (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv saistības starp iegrimšanu, daiļliteratūras lasīšanas ieradumu, sociālo mediju problemātisku lietošanu un depresiju, trauksmi, stresu, un kā iegrimšana, daiļliteratūras lasīšanas ieradums un sociālo mediju problemātiska lietošana var prognozēt minētos afektīvos traucējumus. Pētījuma piedalījās 222 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem, no kuriem 118 respondenti bija sievietes un 104 respondenti bija vīrieši. Dalībnieki, kuriem tika nosūtīts uzaicinājums piedalīties aptaujā, tika atlasīti pēc startificētas randomizētas izvēles principa. Respondentiem tika lūgts aizpildīt 4 aptaujas: “Modificētā Tellegena Iegrimšanas skala” (Modified Tellegen Absorption Scale (MODTAS), Tellegen & Atkinson, 1974; Jamieson, 2005). Sākotnēji adaptēta šī pētījuma ietvaros; “Sociālo mediju atkarīgas lietošanas skala” (Social Media Addiction Scale (Karadag, et al., 2015). Sākotnēji adaptēta šī pētījuma ietvaros; “Lasīšanas paradumu aptauja” (Reading Habits Questionnaire (RHQ), Kuijpers, et al., 2020). Sākotnēji adaptēta šī pētījuma ietvaros; “Depresijas, trauskmes, stresa aptauja – 21.apgalvojuma forma” (Dpression Anxiety Stress Scale – 21 Items (DASS-21), Lovibond & Lovibond, 1995). E.Vanaga un M. Raščevskas adaptācija (Vanags & Raščevska, 2017). Pētījumā iegūtie rezultāti parāda statiski nozīmīgu pozitīvu saistību starp iegrimšanu un daiļliteratūras lasīšanas ieradumu, iegrimšanu, sociālo mediju problemātisku lietošanu, un depresiju, trauksmi un stresu. Saistība starp daiļliteratūras lasīšanu un sociālo mediju problemātisku lietošanu, kā arī daiļliteratūras lasīšanu un depresiju, trauksmi un stresu netika konstatēta. Pētījums parādīja, ka sociālo mediju problemātiska lietošana prognozē depresijas iezīmes, savukārt sociālo mediju problemātiska lietošana un iegrimšana prognozē trauksmes un stresa iezīmes.

The aim of the study was to determine whether there is a link between absorption, literary fiction reading, social media problematic use, and depression, anxiety, and stress, and how absorption, literary fiction reading, and social media problematic use can predict these affective disorders. The study involved 222 respondents aged 18 to 74, of whom 118 were female and 104 were male. Participants who were invited to participate in the survey were selected using a stratified random sampling method. Respondents were asked to complete four questionnaires: The Modified Tellegen Absorption Scale (MODTAS), Tellegen & Atkinson, 1974; Jamieson, 2005). Initially adapted for this study; "Social Media Addiction Scale" (Karadag, et al., 2015). Initially adapted for this study; "Reading Habits Questionnaire (RHQ), Kuijpers, et al., 2020). Initially adapted for this study; "Depression, Anxiety, Stress Survey – 21 Items" (DASS-21), Lovibond & Lovibond, 1995. Adapted by E. Vanaga and M. Raščevska (Vanags & Raščevska, 2017). The results obtained in this study showed a statistically significant positive correlation between absorption and literary fiction reading, absorption, social media problematic use, and depression, anxiety, and stress. No correlation was found between literary fiction reading and social media problematic use, or between literary fiction reading and depression, anxiety, and stress. The study showed that social media problematic use predicts symptoms of depression, while social media problematic use and absorption predict symptoms of anxiety and stress.
The relation between absorption, leisure reading and problematic social media use habit with outcomes of depression, anxiety, and stress.
Keywords: Psiholoģija; iegrimšana; daiļliteratūras lasīšana; sociālo mediju problemātiska lietošana; depresija; trauksme