Tūbainā rododendra Rhododendron tomentosum Harmaja viengadīga dzinuma attīstība atkarībā no vides apstākļiem - Paulauska, Krista (Latvijas Universitāte, 2018)
Darbā raksturotas tūbainā rododendra Rhododendron tomentosum Harmaja viengadīgu veģetatīvo un ģeneratīvo dzinumu uzbūves īpašības, salīdzināti katra dzinuma apikālā un bazālā gala fragmenti. Dzinumi ievākti trīs dažādās audzēs, lai noskaidrot vides faktoru – klimatisko apstākļu un augsnes sastāva iespējamo ietekmi primārajā un sekundārajā augšanā. Viengadīgajiem dzinumiem izmērīts gada pieaugums, bet iegūtajiem griezumiem mērīti astoņi raksturlielumi. Dzinumi bija garāki un resnāki augot skābā augsnē , mērenos meteoroloģiskajos apstākļos Apšuciemā. Mazāki izmēri raksturīgi Teiču purvā ievāktajiem paraugiem, kur pēc meteoroloģiskajiem novērojumiem gads bijis nokrišņiem bagāts un applūšana visticamāk ietekmējusi barības vielu uzņemšanu un augšanu. Ģeneratīvie dzinumi ir garāki par veģetatīvajiem dzinumiem, tie balsta ziedu vainagu, kam nepieciešama lielāka mehāniskā izturība, labāka pieejamība apputeksnētājiem. Apikālā gala griezumu fragmentiem raksturīga samērā bieza primārā miza, daudz dziedzermatiņu un jauno pumpuru, savukārt bazālā gala griezumu fragmentiem jau attīstījies biezāks sekundārās koksnes slānis.

In this study the characteristics of the one-year vegetative and generative stems of labrador marsh tea Rhododendron tomentosum Harmaja are decribed. Compare the apical and basal end fragments of each stem. Stems are gathered in three different stands to find out the environmental factors - the possible impact of climatic conditions and soil composition on Rh. tomentosum primary and secondary growth. For stems was measured annual growth, but for cuttings measured eight characteristic values. Stems were longer, radially larger growing in acidic soil and moderate meteorological conditions in Apšuciems marsh. Smaller sizes were typical of the samples collected in the Teiči marsh , according to meteorological observations previous year were richer in rainfalls and flooding affected on nutrient intake and growth. Generic shoots are longer than vegetative shoots and larger in diameter, because flower crown are based on them and that requires more mechanical strength and better availability for pollinators. The sections from apical part fragments are characterized by a relatively large primary bark, lot of glands and new buds, while the sections from basal part fragments already have a fairly larger secondary layer of wood.
Labrador tea Rhododendron tomentosum Harmaja annual shoot growth depending on environmental conditions
Keywords: Bioloģija; tūbainais rododendrs; dzinumi; anatomiskā uzbūve; morfoloģija