Dabas apstākļu salīdzinājums Burtnieka un Lubāna ezera apkārtnē akmens laikmetā - Kalmuka, Rūta (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbā veikts pētījums par dabas apstākļiem Burtnieka un Lubāna ezera apkārtnē sākot no leduslaikmeta beigu posma (preboreāla) līdz holocēna subboreālajam klimatiskajam periodam. Pētījumā salīdzinošā aspektā analizēti dabas apstākļi abu ezeru apkārtnē, salīdzinātas izmaiņas ezeru ūdens līmeņa svārstībās, kā arī pētīta dabas apstākļu saistība ar pirmo iedzīvotāju ienākšanu Latvijā un akmens laikmeta apmetņu izvietojuma likumsakarības pie abiem ezeriem. Pētījuma rezultātā konstatēts, ka dabas apstākļi pie abiem ezeriem akmens laikmetā ir bijuši līdzīgi. Analizējot literatūru un veicot novērojumus dabā, var secināt, ka pie Burtnieka ezera iespējamas vēl daudzas neizpētītas akmens laikmeta apmetņu vietas un iespēju robežās tās būtu nepieciešams aizsargāt. Tāpēc bakalaura darba ietvaros izstrādāta Zvejnieku arheoloģiskā kompleksa karte, pie Zvejnieku arheoloģiskā kompleksa jaunatklāto arheoloģisko pieminekļu aizsardzības zonas karte. Darba kopējais apjoms ir 54 lappuses, tajā skaitā 14 attēli, 8 pielikumi, kā arī izmantotās literatūras saraksts, kas satur 26 publicētos darbus, 7 nepublicētos materiālus un 5 interneta adreses. Atslēgas vārdi: Burtnieka ezers, Lubāna ezers, leduslaikmeta beigu posms, holocēns, dabas apstākļi, ezera ūdens līmeņa svārstības, akmens laikmeta apmetnes, Zvejnieku arheoloģiskais komplekss, aizsardzības zona

Rūta Kalmuka, 2007. Comparison of Nature Conditions in Surroundings of the Lake Burtnieks and Lake Lubāns during the Stone Age. Bachelor’s Theses for graduation in Natural Sciences Bachelor’s degree in Geography. University of Latvia, Faculty of Geography and Earth Science. Riga. The bachelor's thesis is a research of the nature conditions in the surroundings of the Burtnieks and Lubans Lakes, since the Late Glacial up to the Subboreal climatic period in the Holocene. The method of comparison of the nature conditions in the vicinity of both lakes, including examination of unstable changes in the water level of the lakes has been used for study. The relatioship between nature conditions and the first tribe arrival in the teritory of Latvia, as well as the Stone age settlement location in surroundings of both lakes has been analysed. The conclusion in the result of the investigation is that nature conditions during the Stone Age at the both lakes in general were similar. Literature studies of relevant theme and survey in study areas allow to conclude that there can be much more Stone Age settlements which are not investigated yet. These perspective areas should be protected by all possible means. Therefore a map, depicting the archeological complex of the Zvejnieki is worked out, as well as a map with suggestions for protection of the new discovered archeological monuments at the Zvejnieki archeological complex. The total amount of the research work comprises 54 pages, including 14 figures, 8 supplements, the list of references, which contains 26 published sources, 7 unpublished materials and 5 internet addresses. Key words: the Lake Burtnieks, the Lake Lubāns, the Late Glacial, the Holocene, nature conditions, changes in the water level, Stone Age settlements, the archeological complex of Zvejnieki, protection area
Comparison of nature conditions in surroundings of the lake Burtnieks and lake Lubāns during the Stone Age
Keywords: Ģeogrāfija