Uzturlīdzekļu apmērs bērnam - Ķeizare-Volfa, Inga (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba mērķis ir ar uzturlīdzekļu apmēra noteikšanu saistīto aktuālo problēmu apzināšana Latvijā un priekšlikumu sniegšana šo problēmu risināšanai. Darbā ir apskatītas tikai vecāku tiesības un pienākums maksāt uzturlīdzekļus bērnam, tā kā saskaņā ar Civillikumu un starptautiskajām tiesībām vecāki ir bērna dabiskie aizbildņi, kuru galvenais pienākums ir rūpēties par savu bērnu. Darbā ir apskatītas vecāku savstarpējās tiesības un pienākumi no privāttiesību viedokļa, ar galveno valsts uzdevumu - nodrošināt tādu tiesisko vidi, lai šīs tiesības tiktu realizētas un pienākumi pildīti. Valsts loma bērna uzturēšanas pienākumu realizēšanā bieži vien tiek pārvērtēta, tāpēc autore darbā izceļ tieši vecāku galvenos pienākumus. Darba pirmajā daļā tiek apskatīta uzturlīdzekļu definīcija, uzturlīdzekļu jēdziens un būtība, kā arī bērna tiesības saņemt pienācīgus uzturlīdzekļus. Veicot citu valstu prakses analīzi, kā arī atklājot robus Latvijas likumos, darbā tiek piedāvāti uzturlīdzekļu apmēra noteikšanas principi. Turklāt darbā tiek norādītas vienošanās par uzturlīdzekļiem būtiskās sastāvdaļas, kā arī piedāvāts efektīvs vienošanās par uzturlīdzekļiem piespiedu izpildes process. Lai saprastu galvenās problēmas saistībā ar saprātīga uzturlīdzekļu apmēra noteikšanu, tika izpētīti daudzi tiesu spriedumi. Galvenā uzmanība tika pievērsta izmantotajiem un tiesā analizētajiem pierādījumiem, uzturlīdzekļu apmēra bērniem, kas sasnieguši pilngadību, noteikšanu, kā arī uzturlīdzekļu pieprasīšanu minimālajā apmērā, un šī jautājuma iespējamā noregulēšana vienkāršotā procesā. Visbeidzot, secinājumu daļā autore apkopo ierosinājumus, kas būtu jāpiemēro Latvijas likumdošanā un tiesu praksē.

The aim of this Bachelor's thesis is to investigate and find solutions for problems related to determining the amount of child maintenance. The thesis only looks at parental rights and duties to pay child maintenance, as according to Latvian Civil law, as well as international law, parents are natural guardians whose main responsibility is to care about their child. The work examines parents’ mutual relationship in terms of private law, with the main governmental role in this – to establish such a legal environment that these rights are exercised and duties fulfilled. Governmental responsibility in child maintenance provision is often over valuated therefore the author brings out the core parents obligations. In the first part of this document child maintenance meaning, concept and content is defined. In addition the rights of the child to receive proper maintenance described. Through the analysis of practice in other countries and loophole findings in Latvian laws the main principles in arranging the amount of child maintenance are revealed. Furthermore the essential components of child maintenance private agreements are identified and the most effective enforcement procedure proposed. A comprehensive number of cases have been studied to define the main issues in relation to establishing a reasonable amount of child maintenance. A detailed attention is paid to evidences used and analysed in courts, problems related to child maintenance amount for adult children identified, as well as suggested procedure for minimum amount of child maintenance put forward. Finally, in the concluding part of the thesis, the author summarises the suggestions that should be implemented in Latvian legislative regulations, as well as court practice.
The Amount of Child Maintenance
Keywords: Juridiskā zinātne