Satversmes grozījumu konstitucionālās kontroles teorētiskie aspekti - Valderšteins, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2017)
Šī pētījuma mērķis ir Latvijas Republikas Satversmes grozījumu kā konstitucionālās kontroles objekta analīze. Pētījuma galvenie uzdevumi ir Satversmes grozījumu koncepta un procesa analīze, ārvalstu konstitucionālās kontroles institūciju veiktās konstitūcijas grozījumu konstitucionālās kontroles prakses salīdzināšana un Satversmes tiesas judikatūras un Latvijas tiesību doktrīnas izpēte. Pētījuma ietvaros tiks analizēti galvenie šķēršļi Satversmes grozījumu konstitucionālās kontroles īstenošanā un piedāvāti dažādi teorētiski risinājumi. Pētījuma rezultātā būs iespējams izdarīt konkrētus secinājumus par Satversmes grozījumu konstitucionālās kontroles iespējām un robežām. Papildus tam, pētījuma ietvaros būs iespējams iepazīties ar citu valstu praksi konstitūcijas grozījumu konstitucionālajā kontrolē. Pētījums aptvers ne tikai Satversmes tiesas judikatūras atziņas, bet arī analizēs Latvijas tiesību doktrīnā atrodamās teorijas par konstitucionālā likumdevēja kompetences ierobežojumiem.

The aim of this research is to analyze the potential judicial review of amendments to the Constitution of the Republic of Latvia. The main objectives of this research are to analyze the concept of the constitutional amendments and amendment procedure, to compare the practice of judcial review of constitucional amendments in foreign countries and to analyze judgments of the Constitutional court of Latvia, as well as the theories of latvian legal doctrine. This research will identify the main possible obstacles to judicial review of constitutional amendments and offer few theoretical solutions. In the result of this research it will be possible to draw concrete conclusions about the possibilities and scope of the judicial review of amendments to the Constitution of the Republic of Latvia. This research will allow to identify the problems and possibilities of judicial review of constitutional amendments in foreign countries. It will also help to comprehend the possible theories of implicit limitations of the amendment power.
Theoretical aspects of judicial review of constitutional amendments
Keywords: Juridiskā zinātne; Satversmes grozījumi; Konstitucionālā kontrole; Satversmes tiesa; Satversmes vara; Konstitucionālā likumdevēja kompetence