Maksājumu karšu risku novērtēšana un vadīšana - Virtmane, Austra (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbs ir veltīts salīdzinoši jaunas problēmas pētīšanai – maksājumu karšu risku analīzei. Darbā tiek klasificēti un pētīti iespējamie maksājumu karšu riska faktori, risku novēršanas programmas, kā arī pētīts, cik liela ir šo risku iestāšanās varbūtība konkrētā komercbankā – A/s Latvijas Krājbanka. Šī darba ietvaros tiek skaidrota jēdziena „riska analīze” nozīme ekonomikas un biznesa sfērā, kā arī aplūkoti pazīstamākie komercbanku risku veidi. Darba izstrādes gaitā secināts, ka dažādi riski kopumā ir svarīgs komercdarbības faktors, ar ko nav iespējams nerēķināties mūsdienu straujajā ekonomiskās izaugsmes laikmetā, līdz ar to ir lietderīgi nodrošināties pret šiem riskiem, veicot risku analīzi. Arī maksājumu karšu riska faktori spēj jūtami ietekmēt komercbankas saimniecisko darbību, līdz ar to ir nepieciešams šo risku nepārtraukts monitorings.

The Master’s paper deals with a comparatively new problem – analysis of risks of payment cards. The potential risk factors of payment cards and software for risk prevention are classified and studied in the Paper. The research also assesses the probability of risk occurrence in the commercial bank Latvijas Krājbanka. The paper discusses the significance of the “risk analysis” concept in economics and business as well as the most familiar kinds of risks of commercial banks. The paper concludes that different risks on the whole are an important factor of business that does not allow disregard under conditions of a rapid economic growth. Thereby, analysis of risks would help cover against these risks. The risk factors of payment cards can also considerably influence economic activity of a commercial bank, thus requiring a constant monitoring of risks.
Risk assessment and management of Payment cards
Keywords: Vadībzinātne