Metode proteoglikānu un glikozaminoglikānu noteikšanai cilvēku redzes nerva diskā - Jakovļeva, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 77 lappusēm, satur 19 attēlus, 15 tabulas un 81 literatūras avotu. Mērķis: novērtēt, antivielu pret PGL un GAG izmantošanu, lai pētītu ar vecumu un glaukomu saistītās izmaiņas RND un blakusesošos audos. Darba uzdevumi: vizualizēt PGL un GAG svaigos un fiksētos audos, noteikt lokalizāciju un salīdzināt sadalījumu veca un jauna cilvēka audos. Pētāmie audi: 2 acis ar svaigiem un 3 acis ar fiksētiem audiem. Metode: netiešā imūnfluorescence. Rezultāti: antivielas strādā uz svaigiem audiem, lietošanai uz fiksētiem prasa optimizāciju. Starp veca un jauna cilvēka audiem tika novērotas kvalitatīvas atšķirības imūnkrāsošanā. Secinājumi: metode ir lietojama PGL un GAG vizualizācijai un pētīšanai cilvēku RND un sklērā. Atslēgas vārdi: proteoglikāni (PGL), glikozaminoglikāni (GAG), imūnfluorescence

The Master paper is written in Latvian, contains 77 pages, 19 figures, 15 tables and 81 literature sources. Aim: to test if antibodies directed against PGs core proteins and GAGs side chains can be used to study age and glaucoma related changes in human ONH and associated tissues. Tasks: to visualize PGs and GAGs on fixed and unfixed tissues, determine localization and compare distribution in young and old tissues. Methods: indirect immunofluorescence. Results: antibodies worked well on unfixed, for fixed need to be optimized. Qualitative differences in immuno-labeling between young and old tissues were observed. Summary: method can be used for PGs and GAGs visualization and investigation in human ONH and sclera. Key words: proteoglycans (PGs), glycosaminoglycans (GAGs), immunofluorescence.
Method of proteoglycans and glycosaminoglycans determination in human optic nerve head
Keywords: Fizika