Atvaļinājuma veidi, to piešķiršanas teorētiskie un praktiskie aspekti - Tropa, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2012)
Lielai daļai darbinieku nav izpratnes par savām tiesībām uz atvaļinājumu piešķiršanu un izmantošanu, tādēļ darba attiecībās rodas strīdi darbinieku un darba devēju starpā par Darba likuma normu iztulkošanu un piemērošanu praksē. Šādu darba strīdu skaitu varētu mazināt, ja Darba likumā precīzāk noteiktu atvaļinājumu tiesisko regulējumu un to piešķiršanas kārtību. Veiktā pētījuma mērķis ir konstatēt Darba likumā pastāvošās problēmas un nepilnības saistībā ar atvaļinājumu piešķiršanu. Darba ietvaros tika izvirzīti sekojoši darba uzdevumi: izpētīt Darba likumā minētos atvaļinājuma veidus, to piešķiršanas kārtību, iepazīties ar publikācijās pieejamo informāciju, apkopot un izpētīt Latvijas darba attiecību praksē biežāk uzdotos neskaidros jautājumus saistībā ar atvaļinājumiem un to piešķiršanu. Veicot pētījumu nonācu pie secinājuma, ka Darba likumā ir nepieciešams veikt vairākus grozījumus un papildinājumus, kas konkrētāk aprakstīti šī darba ietvaros. Atslēgvārdi: Darba likums; atvaļinājums; atvaļinājuma veidi; darba strīdi.

A large number of employees have no understanding of their rights for granting of vacation and its use, therefore disputes arise between the epmloyee and employer about the interpretation of provisions of Labour law and its application in practice during the labour relations. This type of labour dispute could be decreased if Labour law would define more precisely the legal order of vacation and its granting procedure. The aim of the study is to establish the existing problems and deficiencies of granting the vacation in Labour law. In the course of the research following objectives were broached: to study the types of vacations given in Labour law, their granting order; to acquaint with the information in available publications; to summarize and study the frequently asked uncertain questions about the vacations and their granting in practice of Latvia’s labour relations. While carrying out the research the author came to conclusion of the necessity to make several amendments and additions into Labour law which are described in the research. Keywords: Labour law, vacation, types of vacation, labour disputes.
Vacation forms, assign theory and practice
Keywords: Juridiskā zinātne