“Mēs runā par kaut ko citu, nevis par bēdu, ja!”: Afganistānas kara veterānu sociālā kapitāla analīze - Lasmane, Elīza (Latvijas Universitāte, 2017)
Latvijas teritorijā mīt vairāk kā 2000 cilvēku, kas piedalījušies Padomju Sociālistisko Republiku Savienības militārajā misijā Afganistānā, kas ilga no 1979. līdz 1989. gadam. Afganistānas kara veterānu statusa grupas šībrīža situāciju iezīmē valsts varas nevēlēšanās runāt par konkrēto vēstures norisi, kā arī vājš sabiedrības informētības līmenis. Pētījums ‘’Mēs runā par kaut ko citu, nevis par bēdu, ja!’’: Afganistānas kara veterānu sociālā kapitāla analīze sniedz ieskatu Latvijas Afganistānas kara veterānu pasaulsredzējumā, un, caur kvalitatīviem datiem, atklāj statusa grupas aktoru sociālo kapitālu. Uzmanība tiek pievērsta gan veterānu savstarpēji kultivētām vērtībām un attieksmēm, gan esošām praksēm, tādējādi ļaujot noteikt sociālā kapitāla stabilitāti un nozīmi.

There are more than 2000 persons in the territory of Latvia that have participated in the Soviet Union’s military mission in Afghanistan (1979 – 1989). The current situation of Afghan war veterans is shaped by disapprovement of the status group by the government, as well as low public awareness of the historical event. The study ‘‘’We talk about something other than the woe, okay!’’: An Analysis of Social Capital among Afghan War Veterans gives an insight into the worldviews of Afghan war veterans in Latvia and reveals the social capital among actors of the status group through qualitative data. Attention is paid to mutually cultivated value systems and attitudes, as well as common practices, thus marking the stability and significance of veterans’ social capital.
“We talk about something other than the woe, okay!”: An Analysis of Social Capital among Afghan War Veterans
Keywords: Antropoloģija; sociālais kapitāls; sociālie tīkli; veterānība; militārās vērtības; sapratne