Benzaldehīda kondensācijas reakcijas ar etilciānoacetātu un malonskābi jonu šķidrumos - Kolesnikova, Ksenia (Latvijas Universitāte, 2015)
Benzaldehīda kondensācijas reakcijas ar etilciānoacetātu un malonskābi jonu šķidrumos. Kolesnikova K., zinātniskais vadītājs Dr.h.ķīm., prof. Zicmanis A. Maģistra darbs, 79 lappuses, 53 attēli, 24 tabulas, 69 literatūras avoti. Latviešu valodā. Maģistra darbā ir apkopota vispārīga informācija par jonu šķidrumiem: iegūšanas metodēm, to īpašībām un izmantošanas iespējām, kā arī aplūkota literatūra par Knēvenāgela kondensāciju un tās Dēbnera modifikāciju. Darbā ir veikta vairāku jonu šķidrumu sintēze. Iegūto jonu šķidrumu struktūras tika pieradītas ar 1H KMR spektroskopijas metodi, tad JŠ tika izmantoti kā šķīdinātāji Knēvenāgela kondensācijas reakcijā un Knēvenāgela-Dēbnera kondensācijas reakcijā, benzaldehīdam reaģējot ar etilciānoacetātu un malonskābi. Tika optimizēti reakcijas apstākļi benzaldehīda un malonskābes kondensācijas reakcijā, lai panāktu augstākus iznākumus. Optimizēšanas laikā tika pārbaudīta temperatūras, malonskābes daudzuma un pievienošanas metodes ietekme uz produktu iznākumiem dažādos jonu šķidrumos. JONU ŠĶIDRUMI, BENZALDEHĪDS, MALONSKĀBE, ETILCIĀNOACETĀTS, ETIL-2-CIĀNO-3-FENILPROPENOĀTS, KANĒĻSKĀBE, KNĒVENĀGELA, KNĒVENĀGELA - DĒBNERA KONDENSĀCIJAS REAKCIJAS

Benzaldehyde condensation reactions with ethyl cyanoacetate and malonic acid in ionic liquids. Kolesnikova K., supervisor Dr. habil. chem., prof. Zicmanis A. Master’s thesis, 79 pages, 53 figures, 24 tables, 69 literature references. In Latvian. The master’s thesis contains general information about ionic liquids preparation methods, their properties, and usage opportunities in condensation reactions, as well as Knoevenagel condensation and its modification –Doebner condensation reactions are reviewed. Several ionic liquids were synthesized. Obtained ionic liquids were used as solvents in Knoevenagel condensation reactions of benzaldehyde with ethyl cyanoacetate and with malonic acid. Reaction conditions of condensation reaction of benzaldehyde and malonic acid were optimized to obtain high outcomes. During optimization, temperature’s, malonic acid’s quantity and addition’s method effect on the product outcome in various ionic liquids was investigated. IONIC LIQUIDS, BENZALDEHYDE, MALONIC ACID, ETHYL CYANOACETATE, ETHYL 2-CYANO-3-PHENYLPROPENOATE, CINNAMIC ACID, KNOEVENAGEL, KNOEVENAGEL-DOEBNER CONDENSATION REACTIONS
Benzaldehyde condensation reactions with ethyl cyanoacetate and malonic acid in ionic liquids
Keywords: Ķīmija; JONU ŠĶIDRUMI; BENZALDEHĪDS; MALONSKĀBE; ETILCIĀNOACETĀTS; ETIL-2-CIĀNO-3-FENILPROPENOĀTS