Iedzīvotāju ienākuma nodokļu un valsts sociālā apdrošināšanas obligāto iemaksu piemērošana Latvijā - Seraja, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2018)
Šī maģistra darba mērķis ir analizēt iedzīvotāju ienākuma nodokļu un valsts sociālā apdrošināšanas obligāto iemaksu piemērošanu Latvijā un to ietekmi uz valsts budžetu, kā arī sniegt priekšlikumus Latvijas nodokļu sistēmas uzlabošanai. Darba autore izvēlējas šo tēmu, jo uzskata, ka nodokļu politika ir ļoti aktuāls jautājums mūsdienās, kā arī tas ir būtisks instruments, lai palīdzētu valstij attīstīties. Darbā tiek analizēti darbaspēka nodokļi: IIN un VSAOI, kā arī, balstoties uz esošā gada izmaiņām, tiek aprēķināta darba samaksa pirms un pēc nodokļu reformas 2018. Darbā tiek apskatīti dažādi jautājumi saistībā ar šiem nodokļiem: gan nodokļu reforma, gan darbasspēka nodokļu ietekme uz valsts budžetu un citi aktuālie jautājumi.

The purpose of this Master’s thesis is to analyse the application of personal income tax and national social insurance contributions in Latvia and their impact on the state budget, as well as to offer proposals for the improvement of the Latvian tax system. The author of this thesis has chosen this theme, because she believes that the issue of tax policy is very important nowadays and is also essential tool for helping the country to develop. In this paper are analyzed labour taxes, such as personal income tax and social contributions, as well as net wages are calculated based on the changes made in the year 2018. The Master’s thesis deals with various issues related to the labour taxes: tax reform 2018, the impact of labour taxes on the state budget and other essentual issues.
Personal income tax and national social security contributions in Latvia
Keywords: Ekonomika; darbaspēka nodokļi; IIN; VSAOI; darba samaksas aprēķināšana; valsts budžets