Magnētiskās rezonanses izmeklējuma kvalitātes kritēriji un standarti kakla mīksto audu patoloģijas gadījumā - Šika, Inga (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma ir „Magnētiskās rezonanses izmeklējuma kvalitātes kritēriji un standarti kakla mīksto audu pataloģijas gadījumā”. Bakalaura darbs sastāv no ievada, teorētiskās un pētniecības daļas, secinājumiem un priekšlikumiem. Magnētiskā rezonanse ir viena no informatīvākam izmeklējuma metodēm kakla daļas mīksto audu pataloģiju gadījumā, tādēļ ir svarīgi zināt, kā precīzi veic šo izmeklējumu, kādi ir attēla kvalitātes kritēriji, standarti, atbilstoša pacientu imobilizācija un sadarbība ar pacientu. Darba mērķis bija noskaidrot kakla daļas mīksto audu magnētiskās rezonanses izmeklējuma attēlu kritērijus, kvalitātes standartus un apzināt izmeklējumu indikācijas pataloģijas gadījumā. Bakalaura darba mērķa sasniegšanai tika izvirzīti sekojoši darba uzdevumi: 1.Analizēt un apkopot literatūras avotus par kakla mīksto audu anatomiju, iespējamām pataloģijām un izmeklējuma veidu; 2.Apkopot kakla mīksto audu magnētiskās rezonanses izmeklēšanas metodes kvalitātes kritērijus; 3.Izstrādāt attēlu kritēriju vērtēšanas protokolu; 4.Analizēt 30 kakla daļas mīksto audu MR izmeklējumu attēlus pēc izstrādātā kvalitātes kritēriju protokola; 5.Apkopot iegūtos pētījuma rezultātus, veikt secinājumus un ieteikumus kvalitatīvāka MR kakla mīksto audu izmeklēšanai. Bakalaura darba pētījuma veikšanai tika izmantota zinātniskā pētījuma metode, kvalitatīvā pētījuma metode un retrospektīva attēlu analīze. Bakalaura darba apjoms ir 39 lappuses, tas satur 5 nodaļas, 12 apakšnodaļas, 6 attēlus, 2 pielikumus un 30 literatūras avotus. Atslēgas vārdi: magnētiskā rezonanse, anatomija, kakla mīkstie audi, pataloģija, attēlu kvalitāte

Bachelor thesis: "Magnetic resonance examination of quality criteria and standards of the neck soft tissue in pathology cases." Thesis consists of introduction, theoretical and research parts, conclusions and proposals. Magnetic resonance is one of the most informative research method in the case of the neck soft tissue pathologies, therefore it is paramount to know how to accurately perform this test, what is the image quality criteria, standards, proper patient immobilization and cooperation with the patient. The aim was to find soft tissue neck MRI image criteria, quality standards and the identification of tests indicating in pathological cases. Bachelor thesis objective raised the following tasks: 1.Analyze and summarize the literature on the neck soft tissue anatomy, possible pathologies and exam types; 2.Gather MRI methods of the neck soft tissue quality criteria; 3.Develop criteria for the images evaluation protocol; 4.Analyze 30 neck soft tissue MRI examination images from the developed quality criteria protocol; 5.Summarize the findings of the study results, make conclusions and recommendations of a higher quality MRI of the neck soft tissue examination. In this bachelor thesis study the following methods were used: scientific research method, method of qualitative studies and retrospective images analysis. Bachelor paper consists of 39 pages, it contains 5 chapters, 12 subdivisions, 6 images, 2 annexes and 30 literature sources. Keywords: magnetic resonance, anatomy, neck soft tissue pathology, image quality.
Magnetic resonance examination of qality criteria and standarts of the neck soft tissue in pathology cases
Keywords: Medicīna; magnētiskā rezonanse; anatomija; kakla mīkstie audi; pataloģija; attēla kvalitāte